A fost proptit la primaria Chisinaului cu cateva luni inaintea alegerilor chiar pentru a se roda la fata locului si a putea spune ca are experienta. S-a facut remarcat din prima zi de lucru in calitate de primar al Chisinaului cand a cerut ca functio
A fost proptit la primaria Chisinaului cu cateva luni inaintea alegerilor chiar pentru a se roda la fata locului si a putea spune ca are experienta. S-a facut remarcat din prima zi de lucru in calitate de primar al Chisinaului cand a cerut ca functionarii primariei sa nu se mai plimbe pe holuri si sa stea sa munceasca in birourile lor - mai avea putin si ii lega de birouri cu catuse pentu opt ore pe zi doar de dragul de a sti lumea ca se munceste in primarie.
Dorin Chitoaca a studiat dreptul in Romania si a lucrat pentru emisiunea "Surprize, surprize" de la televiziunea nationala de la Bucuresti. Apoi s-a intors in Basarabia unde a activat mai multi ani in domeniul protectiei drepturilor omului in cadrul Comitetului Helsinki de la Chisinau unde a monitorizat ce se intampla in Transnistria. A intrat in politica intr-un partid mic, insa extrem de activ - Partidul Liberal, a nu se confunda cu Partidul National Liberal de la Chisinau.
In urma cu doi ani de zile, Dorin Chirtoaca a reusit sa ajunga in turul doi al alegerilor locale cand a candidat pentru Primaria Chisinaului. Comunistii n-au suportat ideea unui liberal educat in Romania care sa conduca capitala si, de doi ani de zile, au preferat solutia numirii directe a unui primar de Chisinau. Acum, Chirtoaca a intrat inca o data in turul al doilea. Campania sa electorala a fost facuta aproape fara bani si intr-un mediu in care mass-media electronica i-a fost cat se poate de ostila. Comunistii au incalecat toate televiziunile si radiourile din stanga Prutului - doar cateva exceptii au ramas pe unde se mai poate auzi o informatie nedeformata. Cazul cel mai celebru ramane cel al postului de radio Antena C, care a fost privatizat cu forta de comunisti in favoarea unui apropiat al presedintelui Voronin. Si imediat au fost dati afara jurnalistii incombi la schimb cu emisiuni in limba rusa.
Primaria Chisinaului reprezinta o reduta pe care comunistii nu au reusit sa o cucereasca pana acum prin alegeri. Au trebuit sa se foloseasca de tot felul de smecherii pentru a numi un nomenklaturist acolo. Nici de aceasta data nu se vor da batuti si vor incerca prin orice mijloace - doctrina leninista le permite - sa rasuceasca votul cetatenilor. Campania de presa declansata de cotidianul "Moldova Suverana" impotriva lui Dorin Chirtoaca indica cat se poate de clar dorinta comunistilor de a nu lasa din mana primaria Chisinaului cu nici un pret. Initial ziar de stat, "Moldova Suverana" se pretinde a fi acum un cotidian liber - care insa, in continuare, beneficiaza in diverse forme de fonduri guvernamentale. Desi la Chisinau exista asociatii pentru protejarea liberei exprimari - dar si pentru protejarea cititorilor de abuzurile jurnalistilor - nimeni n-a avut curajul sa spuna ceva clar despre aceasta campanie de demolare a lui Dorin Chirtoaca. Acuzatiile impotriva lui din partea "Moldovei Suverane" nu fac parte din arsenalul jurnalistic, ci din cel al propagandei negre. Si totusi nimeni nu spune nimic. Nu ramane decat speranta ca cetatenii Chisinaului s-au informat si din alte surse, iar misiunile internationale de monitorizare a alegerilor vor avea curajul sa spuna deschis daca alegerile vor fi falsificate de catre comunisti.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.