Povestea Lisei are insa un happy-end, datorita senzibilizarii opiniei publice si interventiei unor persoane de prima marime, datorita carora soldatul Hayes, dupa ce si-a servit indelung patria, SUA, va putea pleca din armata cu toate onorurile.
Povestea Lisei are insa un happy-end, datorita senzibilizarii opiniei publice si interventiei unor persoane de prima marime, datorita carora soldatul Hayes, dupa ce si-a servit indelung patria, SUA, va putea pleca din armata cu toate onorurile.
Viata Lisei a fost una grea inca de la inceputuri, fiind presarata cu dificultati si evenimente care au constrans-o sa creasca in graba. Incredintata unei familii adoptive inca din copilarie din cauza abuzurilor la care a fost supusa de parintii naturali, afla cu multi ani mai tarziu despre moartea tatalui biologic auzind o discutie intre persoane necunoscute, intr-un magazin. Dupa o scurta casatorie cu Tim Knight, tatal lui Brystal, a decis sa se desparta de el si sa-si creasca singura copilul. Dar atunci cand banii au inceput sa lipseasca, nu i-a ramas alta solutie decat sa se inroleze si sa plece in Irak, lasand copilul in custodia fostului sot, relateaza Francesco Semprini intr-o corespondenta de la New York, pentru ziarul italian La Stampa, despre cazul soldatului Lisa care a impresionat intreaga America.
Sederea Lisei in Golf a durat in total 16 luni, in cadrul a doua misiuni distincte, in care era angajata in operatiuni logistice si de sprijin. Apoi, in iarna trecuta, dupa repetate incercari de a o contacta pe Brystal, a aflat despre violentele pe care le suferea aceasta. Potrivit reconstituirii Curtii, noua logodnica a tatalui fetei, o femeie instabila psihic, cu un trecut de alcoolica, ar fi comis in repetate randuri violente fata de barbat, ajungand chiar sa-l lege si sa-i sparga capul cu un telefon. In opinia judecatorului, ramanerea copilului in casa tatalui ei reprezinta un "risc ce nu mai poate fi asumat''. Lisa a obtinut o permisie speciala pentru a se reintoarce in SUA, dar in pofida solicitarii unei audiente de urgenta din partea avocatului ei, custodia fetitei a fost incredintata mamei numai temporar, in timp ce pentru decizia finala este nevoie sa se mai astepte. Garda Nationala, dupa ce i-a acordat o noua permisie, i-a ordonat Lisei sa se reintoarca in Irak, explicand ca soldatul Hayes nu poate beneficia de tratament special pe timp de razboi. I-a fost respinsa si cererea de transfer in New Hampshire sau concediul din motive de forta majora.
Lisa a refuzat sa se intoarca in Irak, preferand sa ramana cu fiica sa in varsta de 7 ani Salvata de mass-media
In opinia lui Karen Jeffire, persoana care a crescut-o pe Lisa ca pe o fiica, a fost vorba de o "masinatie'' a superiorilor Lisei, deoarece in momentul in care aceasta a plecat din Irak a obtinut permisiunea eludand controlul lor si adresandu-se unor ofiteri cu grad mai inalt. Lisa s-a opus insa refuzului lor explicand ca nu isi poate lasa fiica in ingrijirea unor necunoscuti, aceasta si pentru ca tribunalul a incredintat fetita mamei, cu garantia de a o urmari indeaproape si constant. A fost suficient, potrivit cadrelor de conducere ale armatei, sa fie declarata absenta nemotivat si, o luna mai tarziu, dezertoare, de catre tribunalul militar. Pentru Lisa se prefigura perspectiva inchisorii (pedeapsa prevazuta fiind detentie de pana la cinci ani) si plana spectrul de a o pierde din nou pe fiica sa, Brystal. Ea s-a prezentat la Fort Dix, in New Jersey, de mana cu copilul, gata sa infrunte destinul ce parea sa fie deja scris. Cazul ei a fost insa preluat de "tunurile" mediatice timp de zile intregi, sensibilizand opinia publica si cercurile politice. Paul Hodes, deputat de New Hampshire, pus in miscare de mareea de apeluri si mesaje ale cetatenilor indignati, a sustinut cauza Lisei si l-a sunat personal pe generalul care comanda Prima Armata in Georgia. Pentru Lisa Hayses, cosmarul s-a sfarsit: au cazut acuzatiile de dezertare, iar femeia poate pleca cu onoare din Garda Nationala. A anuntat acest lucru senatorul Judd Gregg, fost guvernator al New Hampshire. Intre timp, soldatul Hayes va putea ramane cu fiica sa in casa din Fort Dix, dupa care va trebui sa poarte urmatoarea batalie importanta, pentru obtinerea custodiei definitive a fetei sale.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.