Pretul petrolului a depasit 71 de dolari pe baril si se apropie de maximul ultimelor noua luni, dupa ce un raid efectuat de trupe turcesti in nordul Irakului impotriva rebelilor kurzi a amplificat temerile privind riscurile geopolitice din Orientul M
Pretul petrolului a depasit 71 de dolari pe baril si se apropie de maximul ultimelor noua luni, dupa ce un raid efectuat de trupe turcesti in nordul Irakului impotriva rebelilor kurzi a amplificat temerile privind riscurile geopolitice din Orientul Mijlociu.
La cresterea cotatiei au contribuit si informatiile referitoare la problemele cu care se confrunta rafinariile americane in privinta majorarii productiei, precum si intreruperea exporturilor de petrol si gaze de catre Oman, din cauza uraganului Gonu.
Petrolul Brent, de referinta la bursa londoneza, era cotat la Singapore, la ora 05.22 GMT, in crestere cu 25 de centi, la 71,27 dolari pe baril, dupa un avans de 57 de centi consemnat miercuri.
Pretul petrolului de referinta pe piata americana a urcat cu 31 de centi, la 66,27 de dolari pe baril.
Turcia a respins miercuri informatiile conform carora a lansat o incursiune majora in nordul Irakului, unde se adapostesc rebeli kurzi, dar o sursa militara a spus ca trupele au intreprins un raid limitat in zona de granita.
"Este usor sa te gandesti ca actiunea se poate transforma intr-un conflict prelungit", a declarat Tobin Gorey, analist in burse de marfuri la Commonwealth Bank of Australia.
In Turcia exista o nemultumire tot mai mare in legatura cu activitatea rebelilor kurzi, care se refugiaza in muntii din nordul Irakului.
Regiunea este bogata in petrol, dar exporturile irakiene prin intermediul unui oleoduct catre portul turcesc Ceyhan sunt aproape blocate, din cauza sabotajelor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.