Decizia luata de CNA de a intrerupe timp de 10 minute emisia postului OTV, a iscat cateva discutii, insa reprezentanti ai mass-media s-au pus de acord ca emisiunile difuzate de postul cel mai controversat din tara, a impins lucrurile prea departe. C
Decizia luata de CNA de a intrerupe timp de 10 minute emisia postului OTV, a iscat cateva discutii, insa reprezentanti ai mass-media s-au pus de acord ca emisiunile difuzate de postul cel mai controversat din tara, a impins lucrurile prea departe. Cazul tanarului care s-a aruncat de la etaj din dragoste pentru profesoara lui, Corina Vasile, a facut obiectul unor emisiuni, in care s-a depasit cu mult limita suportabilitatii. Dan Diaconescu si invitatii sai s-au substituit organelor de ancheta si justitiei purtand adevarate „procese televizate“ in care s-a sustinut ideea ca elevul a fost de fapt ucis, iar profesoara a fost catalogata drept „talpa iadului „ sau „vaduva neagra“.Interesant este faptul ca postul OTV nu este la prima sa campanie de linsaj mediatic, dar pana acum nimeni nu a luat atitudine, desi, dupa cum declara fostul Presedinte al CNA, „toate emisiunile lui Dan Diaconescu sunt la limita legalitatii“.

Cazul tanarului elev care s-a sinucis din dragoste pentru profesoara lui face mai multe victime decat se astepta. Iubita e levului, Corina Vasile, a ajuns subiect de talk-show-uri oteviste, care depasesc anumite limite ale suportabilitatii. CNA are toate motivele sa inchida televiziunea lui Dan Diaconescu. Profesoara se poate trezi in orice moment linsata pe strada dupa tot ce s-a spus la OTV, in principal, ca este mai mult decat autoarea morala a sinuciderii. Bomboana pe coliva postului a fost pusa de stirea cu producatorul Cristian Petcuta, alias Cristi Petcu, cercetat, la Sibiu, pentru luare de mita si santaj, dupa cum sustineau, ieri, surse judiciare.

Decizia luata marti de Consiliul National al Audiovizualului de a intrerupe, timp de 10 minute, intre 19.00 si 19.10, emisia postului OTV a iscat un val de proteste ce-i drept, anemice! - in sanul sustinatorilor lui Dan Diaconescu, insa reprezentanti ai mass-media s-au pus de acord ca s-a ajuns prea departe.

Ultima „mizerie“ care a atras atentia si mania Consiliului National al Audiovizualului (CNA) asupra OTV-ului este felul in care directorul acestui post, Dan Diaconescu, a tratat, impreuna cu invitatii sai, cazul „Corina si Bogdan“. Dupa indelungi discutii, membrii CNA au optat pentru varianta intreruperii emisiei timp de zece minute, printre propuneri numarandu-se inchiderea emisiei timp de trei ore sau amendarea postului cu 25.000 de lei. Insa, nici una dintre aceste doua variante nu a intrunit numarul minim de sase voturi care sunt necesare adoptarii unei decizii.

Dintre articolele din Codul audiovizual incalcate de postul OTV, unul dintre cele mai grave este faptul ca publicului i s-a indus ideea ca elevul a fost ucis, fapt ce contrazice concluziile anchetatorilor, care au spus ca baiatul s-a sinucis. „Sunt niste lucruri foarte grave pe care oamenii le vad la televizor, dupa care merg si se sinucid in piata“, este de parere Cristina Trepcea, membru CNA. La fel de grava este si incalcarea dreptului la imagine al persoanelor acuzate in acest caz. Consiliul a primit foarte multe sesizari de la telespectatori in aceasta privinta. Potrivit uneia dintre reclamatii, profesoara Corina Vasile a fost numita in cadrul „senzationalului“ sir de emisiuni ale lui Diaconescu, dedicate acestui subiect, „talpa iadului“ sau „vaduva neagra“.

La OTV, demnitatea umana este calcata in picioare
Pentru a exista reguli mult mai clare pentru abordarea acestui gen de subiecte si pentru a inaspri sanctiunile in cazul unor incalcari similare, CNA ia in calcul varianta de a face modificari la Codul de reglementare in audiovizual. De asemenea, Consiliul a anuntat ca va sesiza Parchetul pentru scurgeri de informatii, intrucat OTV a difuzat imagini cu Bogdan Costache mort, care provin din dosarul instrumentat, si Baroul Bucuresti, pentru a analiza daca avocatul familiei lui Bogdan Costache a respectat legile. Se presupune ca toate informatiile care au ajuns la presa au fost furnizate de familia lui Bogdan Costache sau de avocatul acesteia.

Tolerare de teama unui scandal public
In urma cu o luna si jumatate, ziarul nostru a publicat un interviu cu fostul presedinte al CNA, Ralu Filip, in care acesta ne marturisea ca teama unui scandal public il determina sa nu inchida OTV, chiar daca acest post daduse mult prea multe semne de rea-purtare.

In toamna anului 2002, televiziunea lui Diaconescu
si-a intrerupt emisia, in urma unei decizii luate de Consiliul National al Audiovizualului. Hotararea aceasta a starnit, la acea vreme, proteste violente, fiind considerata o forma de cenzura si o sfidare a Constitutiei.

In acest moment, Consiliul are motive mai mult decat suficiente sa o faca din nou. Speram ca frica de reactia pe care opinia publica o va avea nu va sta in calea unei masuri radicale care se impune momentul de fata.

In nici patru luni, OTV a primit amenzi de peste un miliard de lei vechi
Anul trecut, cele mai multe sanctiuni au fost aplicate OTV: 25 de amenzi insumand 292.500 de lei si 15 somatii. Pe locul al doilea, s-a clasat Antena 1, cu 15 amenzi cumuland 117.500 de lei si 10 somatii. Prima TV a avut 8 amenzi in valoare de 70.000 de lei si 10 somatii.



Anul acesta, in perioada 23 ianuarie - 4 aprilie, OTV a primit deja 9 amenzi, in valoare totala de 130.000 de lei.

CT Popescu: O sa urmeze linsarea pe strada a vinovatului stabilit de OTV
Jurnalistii Ion Cristoiu si Cristian Tudor Popescu sunt si ei in asentimentul membrilor CNA. Indignat, Popescu ne-a declarat: „Cu Romanita Iovan ce-au facut (n.red.: sub titlul “Crima din Primaverii”, OTV a difuzat o serie de peste 50 de emisiuni consecutive)? A fost facut linsajul mediatic pe acelasi principiu. OTV-ul se substituie organelor de ancheta, este subminata justitia. O sa urmeze linsarea pe strada a vinovatului stabilit de OTV. Fiecare organ media ar trebui sa ia atitudine“.

Attila Gasparik: Mi se pare ridicol ce se intampla in domeniul demnitatii umane
Presedintele interimar al CNA, Attila Gasparik, crede ca sunt absurde lucrurile care se intampla in privinta demnitatii umane: „Am avut in jur de 40 de procese cu OTV, o singura data am pierdut. Mi se pare ridicol ce se intampla in domeniul demnitatii umane“. Colegul sau, Grigore Zanc, a adaugat ca „a fost oribil, trei zile numai fotografii cu copilul...“.

(Anamaria Preda,Liliana Levinta)

Ministerul Educatiei recomanda desfacerea disciplinara a contractului Corinei Vasile
Cariera profesoarei de romana Corina Vasile nu poate fi afectata decat moral, nu si in ceea ce priveste prevederile legislative. Potrivit actelor normative in circulatie, practic, profesoara blonda nu poate primi nici un fel de sanctiune administrativa. Mai mult, nici macar nu poate fi exclusa din invatamant, asa cum doresc premierul Tariceanu, alte cadre didactice decat cele din Liceul „L. Blaga“, adica colegii ei de cancelarie, si parintii. „Ne aflam intr-o situatie foarte delicata. Este clar ca, potrivit legislatiei actuale, profesoara Corina Vasile nu poate fi sanctionata in nici un fel. Inspectoratul Scolar al municipiului Bucuresti, ca si ministerul, se afla intr-o situatie foarte ingrata. Mai ales ca se fac tot felul de presiuni, politice si din partea profesorilor si parintilor, care ne incorseteaza intr-o situatie iesita din comun“, ne-a declarat Marian Banu, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar Bucuresti.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.