Ivantoc si Petrov-Popa, invitati sa se recupereze in Romania
Premierul Calin Popescu Tariceanu a decis sa ii invite in Romania pentru o luna, impreuna cu familiile, pe Andrei Ivantoc si Tudor Petrov (foto), recent eliberati din detentie de autoritatile transnistrene, pentru ca acestia sa urmeze un program medical de refacere si recuperare. "Invitatia va fi adresata de catre Ministerul de Externe prin departamentul pentru relatiile cu romanii de pretutindeni. Guvernul doreste astfel sa asigure celor doua persoane care au cetatenie romana conditii pentru a intra intr-un program de refacere si recuperare", a declarat purtatorul de cuvant al Executivului, Camelia Spataru. Ea a precizat ca cei doi vor urma un program medical de fizioterapie, iar Executivul ii va sprijini sa se refaca fizic si psihic dupa indelunga perioada de detentie. "Este un gest de reparatie morala pe care Guvernul Romaniei il face fata de Andrei Ivantoc si Tudor Petrov Popa", a spus Camelia Spataru. (D.E.)
Duma ingrijorata de Putin
Parlamentul rus intentioneaza sa modifice scadenta prerogativelor presedintelui Vladimir Putin, transmit agentiile de presa ruse, receptionate de Rompres. Duma de Stat s-a reunit, ieri, pentru a dezbate un apel in acest sens, presedintele Consiliului Federatiei precizand pentru presa moscovita ca o decizie privind prelungirea mandatului prezidential in Rusia va fi initiata la nivel legislativ in toamna anului 2008. Dezbaterea privind prelungirea mandatului prezidential in Rusia a fost alimentata recent de insusi liderul de la Kremlin. Intr-un interviu acordat, saptamana trecuta, presei occidentale, Vladimir Putin a declarat ca un "mandat de patru ani la presedintia rusa este mai degraba scurt". "Nu vreau sa discut acum durata unui mandat prezidential, poate ca ar trebui sa fie de cinci sau sapte ani, dar patru ani este evident un mandat mai degraba scurt", a precizat liderul de la Kremlin, potrivit Rompres. (D.E.)
Adoptia egal trafic cu copii legalizat
Adoptiile internationale provoaca practici criminale si ar trebui interzise, considera un oficial UE olandez. Roelie Post, fost responsabil cu dosarul referitor la copiii romani in perioada 1999-2005, sustine ca "adoptia este traficul cu copii legalizat". Roelie Post a afirmat ca aceleasi metode sunt folosite peste tot in lume pentru a satisface cereri enorme de copii. Ea a precizat ca nu este surprinsa de relatarile referitoare la adoptii ilegale recente din India, acest gen de scandaluri fiind la ordinea zilei". (D.E.)