SUA a felicitat Romania pentru pasii facuti in abordarea problemei Holocaustului prin infiintarea, in 2005, a Institutului National pentru Studierea Holocaustutlui din Romania, reprezentantul Ambasadei SUA la Bucuresti, Mark Taplin, amintind ca aprox
SUA a felicitat Romania pentru pasii facuti in abordarea problemei Holocaustului prin infiintarea, in 2005, a Institutului National pentru Studierea Holocaustutlui din Romania, reprezentantul Ambasadei SUA la Bucuresti, Mark Taplin, amintind ca aproximativ 400.000 din cele sase milioane de evrei care au murit in Holocaust au provenit din Romania. Prezent la dezbatera organizata de misiunea diplomatica americana la Bucuresti, in colaborare cu Institutul National "Elie Wiesel", emisarul special al SUA pe problema Holocaustului, Christian Kennedy, a semnalat faptul ca un aspect important care a ramas nerezolvat dupa Shoah il reprezinta restituirea proprietatilor, caselor si obiectelor de valoare care au apartinut comunitatii evreiesti. "Restituirea facuta adecvat ajuta la curatarea constiintei nationale. Pe langa chestiunile morale, raman cele practice precum restituirile si compesarile. In acest sens, o problema nerezolvata a ramas de pilda cea a colectiilor de arta confiscate de nazisti, iar SUA ofera ajutor in acest sens pentru 15 natiuni", a spus Kennedy. La randul sau, istoricul Radu Ioanid, totodata director al Centrului de Studii Avansate asupra Holocaustului, din cadrul Muzeului Memorial al Holocaustului, din Washington D.C., a subliniat importanta semnalarii actelor de semitism, din nefericire in continuare prezente si tolerate in tara noastra. La masa rotunda au mai participat ambasadorul Israelului la Bucuresti, Rodica Radian Gordon, viitorul ambasador al acestui stat, David Oren, congresmenul american Alcee Hastings, presedintele Asociatiei Supravietuitorilor Holocaustului din Romania, Otto Adler. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.