Grupurile Enel (Italia) si CEZ (Cehia) au depus oferte pentru achizitia a unei participatii de maximum 49% din centrala nucleara care va fi construita in localitatea Belene din Bulgaria, transmite Reuters.


Compania rusa Atomstroyexport a incheiat un contract cu autoritatile bulgare pentru construirea a doua reactoare de cate 1.000 de megawati, in valoare de patru miliarde de euro, centrala urmand sa devina operationala in 2014. Castigatorul licitatiei va fi selectat pana la sfarsitul anului, iar acordul urmeaza sa fie semnat in februarie 2008. Printre companiile care si-au exprimat interesul pentru preluarea unei participatii se numara Unified Energy System (Rusia), compania germana E.ON, grupul francez EdF, Tractebel (Belgia) si Iberdrola (Spania).
Site-ul Novinite.com anunta, ieri, ca procurorii bulgari vor ancheta eventualele nereguli sesizate in studiul privind impactul asupra mediului inconjurator al centralei nucleare de la Belene, in urma unei plangeri depuse de autoritatile locale.