Euro a stagnat fata de dolar, deoarece jucatorii de pe pietele internationale estimeaza ca Banca Centrala Europeana (BCE) va urca dobanda cheie si asteapta discursul sefului BCE, Jean-Claude Trichet, pentru semnale privitoare la evolutia politicii mo
Euro a stagnat fata de dolar, deoarece jucatorii de pe pietele internationale estimeaza ca Banca Centrala Europeana (BCE) va urca dobanda cheie si asteapta discursul sefului BCE, Jean-Claude Trichet, pentru semnale privitoare la evolutia politicii monetare in zona euro, potrivit Reuters, preluata de NewsIn.
Consiliul Guvernatorilor Bancii Centrale Europene a decis majorarea dobanzii de politica monetara a zonei euro cu 0,25%, pana la 4%, cel mai ridicat nivel din ultimii sase ani, in conformitate cu asteptarile analistilor, potrivit unui comunicat al institutiei cu sediul la Frankfurt.
Motivatiile pentru decizia de politica monetara a BCE vor fi prezentate de catre presedintele Jean-Claude Trichet la conferinta de presa.
In opinia analistilor citati de Reuters, productia industriala, care a urcat in martie, arata ca activitatea economica este solida in zona euro, ceea ce a sustinut posibilitatea cresterii dobanzii cheie de catre BCE. "Faptul ca sectorul productiei industriale din zona euro este solid sustine tendinta BCE de a inaspri politica monetara si mentine posibilitatea ca dobanda cheie sa urce mai mult in a doua jumatate a acestui an, dupa cresterea inevitabila cu 0,25%, pana la 4% din iunie", a estimat Archer.
Consiliul Guvernatorilor BCE a decis la sedinta din data de 8 martie majorarea ratei dobanzii de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale pana la 3,75%. Majorarea anterioara a avut loc in decembrie 2006, de la 3,25% la 3,50%.Analistii economici au estimat ca BCE va creste rata dobanzii de politica monetara la 3,75% si va lasa deschisa posibilitatea unor majorari ulterioare.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.