In pofida "rupturii" procesului de pace, prin denuntarea de catre ETA a incetarii focului si revenirea la calea armata de realizare a obiectivelor pe care si le-a propus, "exista inca oportunitati pentru pace, pentru edificarea unei paci durabile si
In pofida "rupturii" procesului de pace, prin denuntarea de catre ETA a incetarii focului si revenirea la calea armata de realizare a obiectivelor pe care si le-a propus, "exista inca oportunitati pentru pace, pentru edificarea unei paci durabile si drepte pentru Tara Bascilor", a declarat intr-o conferinta de presa Karmelo Landa, unul dintre liderii Batasuna, subliniind necesitatea ca responsabilii de la Bruxelles sa se implice activ in aceasta directie si pledand pentru "calea dialogului si a rezolutiilor politice si democratice" in dosarul basc. "Rolul UE trebuie sa fie pozitiv si drept, pentru a contribui la promovarea unui proces, care, in final, sa asigure respectarea ca deciziile adoptate in deplina libertate de basci sa fie traduse corect in practica", a declarat, la randul sau, responsabilul Batasuna pentru Europa, Gorka Elejebarrieta, citat de Rompres. "Sustinand exclusiv interesele statului spaniol, UE a dat in mod clar dovada de lipsa de echitate si de impartialitate, timp de 14 luni cat a durat incetarea focului", a adaugat el, precizand ca "Batasuna regreta cu adevarat ca, in timp ce drepturile civice si politice sunt batjocorite in Tara Bascilor - o constanta a celor 14 luni, cu arestari de persoane, incarcerarea si torturarea lor - UE a ramas tacuta". ETA a anuntat, marti, ca va suspenda "acordul de incetare a focului permanent" anuntat la 22 martie 2006, mass-media iberice estimand, ieri, in baza unui raport secret al serviciilor antiteroriste, ca gruparea separatista dispune de aproximativ 100 de militanti activi si de o buna logistica. Dezvalurile presei spaniole au fost respinse insa drept "aberatii iresponsabile" de catre ministrul de Interne Alfredo Perez Rubalcaba. "Noi avem o idee estimativa (despre capacitatile de care dispune ETA), pentru ca nu am lasat niciodata garda jos", a admis insa responsabilul spaniol. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.