Odata cu listarea Fondului Proprietatea si aparitia fondurilor de pensii, evenimente dependente de evolutiile politice, Bursa de Valori Bucuresti ar putea deveni in 2008 una dintre cele mai atractive piete de capital din Europa Centrala si de Est, se

Odata cu listarea Fondului Proprietatea si aparitia fondurilor de pensii, evenimente dependente de evolutiile politice, Bursa de Valori Bucuresti ar putea deveni in 2008 una dintre cele mai atractive piete de capital din Europa Centrala si de Est, se arata intr-un raport elaborat de Erste Bank si BCR.
"In situatia in care Fondul Proprietatea va fi listat la BVB in 2008, acest eveniment va avea un impact major asupra lichiditatii si vizibilitatii pietei de capital din Romania. Listarea fondului ar insemna practic o dublare a capitalizarii free-float-ului Bursei de la Bucuresti", se arata in sinteza raportului realizat de cele doua institutii de credit. Vanzarea prin oferta publica a unei participatii de 20% din Fondul Proprietatea va creste lichiditatea BVB cu 800 de milioane lei, intr-o piata in care free-float-ul reprezinta un procent foarte mic comparativ cu nivelul capitalizarii. "Totusi, sosirea la cota Bursei a acestui vehicul de investitii sta sub semnul intrebarii, Fondul Proprietatea fiind un important subiect de disputa intre partidele politice. De asemenea, viitorul pietei de capital romanesc va depinde de listarea unor importante companii de utilitati, precum Romgaz, Hidroelectrica si Nuclearelectrica. Singura oferta publica initiala certa va fi lansata de Transgaz, acest eveniment fiind de asteptat sa aiba loc cel mai probabil in primul trimestru din 2008", se mai arata in sinteza.
Analistii considera ca evaluarea companiilor de la BVB este ridicata, nivelul indicatorului PER (valoarea de piata raportata la venitul adus de o actiune) estimat pentru 2007 la nivelul general al pietei fiind in jur de 20. "Majoritatea scenariilor pozitive sunt deja incorporate in preturile de tranzactionare, ritmurile de crestere ale companiilor trebuie sa confirme previziunile optimiste. Totusi, estimarile indica un nivel general al indicatorului PER pentru 2008 de aproximativ 16 si, tinand seama de intregul context al pietei romanesti, ramanem increzatori ca scenariul nostru de crestere se va mentine", se precizeaza in raport.

In iunie, Guvernul va discuta ordonanta FP

Ordonanta care modifica legislatia aferenta Fondului Proprietatea a fost finalizata, iar pana la jumatatea lunii iunie ar putea fi discutata in Guvern, a declarat joi ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian.
"Am avut niste consultari cu reprezentantii partidelor, dar Parlamentul are alte prioritati acum. Sper, ca si colegii din Parlament o vor aproba. Nu exista argumente de fond impotriva", a spus joi Vosganian. Proiectul de ordonanta da posibilitatea ca titlurile de despagubire sa fie vandute pana la data realizarii conversiei acestora in actiuni emise de Fondul Proprietatea sau preschimbarea lor contra numerar. Pana in prezent au fost emise titluri de despagubire a caror valoare depaseste 400 milioane euro.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.