Actiunea filmului se petrece in 1999, in timpul razboiului din Iugoslavia. Un sef de gara, dar si mafiot local dintr-o asezare romaneasca, opreste un tren NATO, care transporta echipament militar. Trenul nu are acte de transport, insa are aprobarea
Actiunea filmului se petrece in 1999, in timpul razboiului din Iugoslavia. Un sef de gara, dar si mafiot local dintr-o asezare romaneasca, opreste un tren NATO, care transporta echipament militar. Trenul nu are acte de transport, insa are aprobarea verbala a guvernului roman. Popasul americanilor in sat transforma asezarea in taramul tuturor posibilitatilor. Laitmotivul filmului este lunga asteptare a sosirii americanilor.

Intre fata sefului de gara, Doiaru (interpretat de Razvan Vasilescu), care vrea sa plece cu orice pret din satul anost, si un militar american se infiripa o poveste de dragoste. Vrand sa-si continue drumul, comandantul fortelor americane organizeaza o revolta locala impotriva sefului de gara. In final, trenul pleaca, lasand satul in plina anarhie. In urma situatiei din provincia Kosovo, NATO doreste amplasarea unui sistem radar in apropierea Serbiei. Cea mai buna locatie este Romania. Trenul care ajunge in gara cu pricina transporta acest sistem radar, insa, americanii intampina mai multe obstacole. Ma i intai, locomotiva are nevoie de reparatii, iar romanii trag de timp incercand sa mascheze momentul printr-o primire calduroasa, inclusiv cu fanfara. Problemele tehnice se rezolva destul de repede, iar trenul se pune in miscare. Drumul acestuia trece prin Capalnita, sat tipic romanesc, al carui sef de gara este implicat in furtul din trenurile de marfa, si unde muncitorii singurei fabrici din zona sunt din nou in greva. Doiaru va opri trenul pe o perioada nelimitata, invocand lipsa documentelor si ignorand decizia guvernului roman.

Dupa o lunga asteptare, romanul isi arata lehamitea
Problemele apar, mai intai, la nivelul limbii vorbite, americanii se confrunta cu asta, dar si cu atitudinea schimbatoare a romanului satul de asteptare. De la primirea calduroasa la dezaprobare si chiar ura. Petrecerea data in cinstea comunei se dovedeste a fi un succes - soldatii americani „se imprietenesc“ cu adolescentele romance, iar fiica lui Doiaru, Monica (Maria Dinulescu), se indragosteste de David (Jamie Elman), unul dintre soldatii americani, spre disperarea lui Andrei (Alexandru Margineanu), colegul ei de clasa, care o iubeste in secret. Monica nu stie nici un cuvant in engleza, dar asta n-o impiedica sa flirteze cu David. Capitanul Jones (Armand Assante) incearca sa-l convinga pe Doiaru sa lase trenul sa plece, dar se loveste de dispretul profund al acestuia vizavi de politica Statelor Unite. „Fuck USA, fuck Bill Clinton, fuck NATO, asta-i gara mea!“, isi exprima Doiaru dezaprobarea.

Singura noapte de dragoste duce la dezastre de proportii
La un moment dat, primarul (Ion Sapdaru) ii dezvaluie lui Jones planul sau de a scapa de Doiaru.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.