Cotatia petrolului a crescut ieri peste 71 de dolari, la o valoare record pentru ultimele noua luni, pe fondul ingrijorarii privind disputa nucleara dintre Iran si statele occidentale si al nivelului redus al stocurilor de benzina din SUA, inaintea s
Cotatia petrolului a crescut ieri peste 71 de dolari, la o valoare record pentru ultimele noua luni, pe fondul ingrijorarii privind disputa nucleara dintre Iran si statele occidentale si al nivelului redus al stocurilor de benzina din SUA, inaintea sezonului de varf al cererii. Petrolul tip Brent, considerat reprezentativ pentru evolutia mondiala a pretului titeiului, a fost cotat la 71,24 dolari pe baril, in crestere cu 64 de centi fata de ziua precedenta. Pretul a atins, in timpul tranzactiilor, un nou maxim al ultimelor noua luni, de 71,29 de dolari.
De asemenea, preturile au fost influentate de intrarea a noua vase americane de razboi in Golful Persic, pentru exercitii, precum si de anuntul Organizatiei Natiunilor Unite privind extinderea programului nuclear de catre Iran. Accentuarea tensiunilor din Iran se adauga ingrijorarii privind nivelul insuficient al stocurilor de combustibili din SUA, principalul stat consumator. Stocurile de benzina ale SUA au crescut cu 1,5 milioane de barili saptamana trecuta, dar analistii spun ca acestea se afla inca sub nivelul mediu, inainte de sezonul de vara, cand cererea avanseaza semnificativ.
Cererea de benzina a urcat in ultimele patru saptamani cu 1,2%, fata de perioada similara din 2006, in pofida preturilor record. Pe de alta parte, exporturile de petrol ale Nigeriei s-au redus cu 23% dupa februarie 2006, pe fondul unor atacuri ale militantilor asupra instalatiilor petroliere.
Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol, care livreaza circa o treime din necesarul mondial, a anuntat ca nu va majora productia, in pofida solicitarilor statelor consumatoare.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.