Regizorul Radu Afrim a terminat montarea piesei "E doar sfarsitul lumii", care isi va face debutul in aceasta saptamana la Teatrul Odeon. Textul este bazat pe piesa "Juste la fin du monde", apartinand dramaturgului francez Jean-Luc Lagarce, in tradu
Regizorul Radu Afrim a terminat montarea piesei "E doar sfarsitul lumii", care isi va face debutul in aceasta saptamana la Teatrul Odeon. Textul este bazat pe piesa "Juste la fin du monde", apartinand dramaturgului francez Jean-Luc Lagarce, in traducerea Eugeniei Anca Rotescu. Afrim considera ca piesa va fi apreciata de catre un public larg. "Cred ca textul acesta, desi pare poetic, poate sa intereseze pe multa lume", a spus regizorul, la o conferinta de presa, adaugand ca are in distributie "niste actori foarte buni". Rodica Mandache, Antoaneta Zaharia, Paula Niculita, Cristian Balint, Mihai Smarandache, Alex Bogdan, Meda Victor si Adrian Draganescu au incercat sa faca astfel credibila o poveste despre un tanar care nu mai are mult de trait - el stie ca va muri in mai putin de un an - si care se hotaraste sa-si viziteze familia, dupa multa vreme de absenta.
Montarea spectacolului a durat, potrivit lui Afrim, "cam o luna si jumatate ". "Sunt bucuros ca pot sa pun in scena Lagarce si ca sunt primul regizor roman care face asta", a mai spus Afrim intr-o conferinta de presa. Piesa va fi jucata in avanpremiera, joi si vineri, ora 19.00. "Sper ca-l vom putea juca pe parcursul a catorva stagiuni. Mizez pe Afrim", a declarat Dorina Lazar, directorul teatrului. Afrim a fost desemnat cel mai bun regizor al anului trecut in cadrul Galei Uniter, care a avut loc luna trecuta la Sibiu. Spectacolul "E doar sfarsitul lumii" prefateaza o serie de evenimente dedicate lui Jean-Luc Lagarce (care ar fi implinit anul acesta 50 de ani), recunoscut dupa disparitia sa, in 1995, ca unul dintre cei mai importanti dramaturgi ai secolului XX. In semn de omagiu international, anul acesta a fost declarat "L'Année Lagarce". Astazi este prevazuta o seara speciala, conceputa pentru a-l cunoaste mai bine pe Jean-Luc Lagarce si pentru a intelege felul in care teatrul acestui autor e primit in Romania. Astfel, Institutul Francez Bucuresti a programat o conferinta sustinuta de Jean-Pierre Thibaudat, jurnalist si critic de teatru al cotidianului "Libération" timp de multi ani, care a publicat recent biografia "Le roman de Jean-Luc Lagarce" si care va face un portret al autorului la Bucuresti. De asemenea, in foaierul Teatrului Odeon vor putea fi vazute expozitia "Photographies de Jean-Luc Lagarce" de Lin Delpierre si proiectia unor filme realizate de Lagarce.
Jean-Luc Lagarce a murit la varsta de 38 de ani. Opera lui dramatica numara 25 de piese, care au reprezentat punctul de plecare pentru numeroase montari. In afara de "Juste la fin du monde", a scris, printre altele, piesele "Derniers remords avant l'oubli", "Les Prétendants" si "Le Pays lointain". La sfarsitul anilor '70, a fondat "Théatre de la Roulotte" si a pus in scena piese din creatia lui Ionesco, Marivaux, dar si propriile sale piese.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.