Cu ocazia celei de-a 90-a comemorari a sacrificiului prizonierilor de razboi romani morti in Alsacia si in Lorena in primul razboi mondial, comunitatea romana din Strasbourg si imprejurimi, la initiativa Asociatiei Culturale Ortodoxe Romane, in colab
Cu ocazia celei de-a 90-a comemorari a sacrificiului prizonierilor de razboi romani morti in Alsacia si in Lorena in primul razboi mondial, comunitatea romana din Strasbourg si imprejurimi, la initiativa Asociatiei Culturale Ortodoxe Romane, in colaborare cu Consulatul General al Romaniei din Strasbourg, a organizat ieri traditionalul pelerinaj la Cimitirul militar roman din localitatea Soultzmatt. Documente oficiale atesta ca in cimitirul amintit zac ramasitele pamantesti a 687 de soldati romani morti in Alsacia si in Lorena in primul razboi mondial. Au participat mai multe sute de pelerini veniti nu numai din Franta, ci si din Elvetia, Germania sau Belgia.
Slujba religioasa a fost condusa de Preasintia Sa Iosif Pop, Mitropolitul ortodox roman pentru Europa meridionala, si de Preasfintia Sa Serafin Joantà, pentru Europa Centrala si de Nord. A urmat o ceremonie militara la care a participat un pluton al armatei romane. Cu acelasi prilej, Consulatul General al Romaniei din Strasbourg, in cooperare cu Oficiul National pentru Memoria Eroilor, din Ministerul roman al Apararii, si cu autoritatile locale, au organizat in localitatea alsaciana Koetzingue o ceremonie in cadrul careia a fost amplasata o placa dedicata memoriei prizonierilor de razboi romani. Cotidianul strasbourghez Dernières Nouvelles d'Alsace sublinia, in materialul referitor la ceremoniile de la Soultzmatt si Koetzingue, ca ele "sunt un nou prilej pentru a reaminti existenta unor relatii de prietenie istorice intre Franta si Romania".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.