De la inceputul disputei Basescu-Tariceanu, cel suspendat a atacat, in timp ce aceia care au suspendat, faimosii "322", au asteptat sa le cada popularitatea in poala... Poate ca tactica pasivitatii ar fi dat rezultate in alta parte mai lucida a lumii
De la inceputul disputei Basescu-Tariceanu, cel suspendat a atacat, in timp ce aceia care au suspendat, faimosii "322", au asteptat sa le cada popularitatea in poala... Poate ca tactica pasivitatii ar fi dat rezultate in alta parte mai lucida a lumii, nu insa cu un adversar de talia lui Traian Basescu!
S-a ajuns la aceasta situatie defavorabila adversarilor presedintelui Basescu prin greselile tactice ale coalitiei. Inainte de toate, cele legate de tratarea coruptiei si a Ministerului Justitiei; din cauza greselilor tactice, opozitia la Basescu a ajuns sa fie identificata cu cauza asa-zisilor oligarhi, cu toate ca oligarhi exista peste tot in lume si inca mai nocivi decat in Romania de azi. Inlaturarea doamnei Macovei de la Ministerul Justitiei si discutabila selectionare a succesorului ei, in persoana unui tanar cu experienta redusa, au pus capacul, fiind speculate pe toate lungimile de unda.
Partidele care au determinat suspendarea presedintelui au facut parca jocul acestuia prin calitatea slaba a jucatorilor si prin absenta unui proiect alternativ. Dar nici cu discernamantul alegatorului roman nu ne putem lauda, de n-ar fi decat "duminica orbului".
Nu meritele relative ale celui suspendat explica sondajele de opinie favorabile lui, ci slabiciunea tactica si umana a liniei de atacanti ai coalitiei. De aceea, e prematur sa anticipam un rezultat bun pentru tara al referendumului...
Ea s-a adaugat slabiciunii argumentative a suspendarii puse in evidenta si de un aviz al Curtii Constitutionale. In loc ca autorii suspendarii sa puna accentul pe griparea mecanismului legislativ, din cauza conflictului dintre presedinte si Parlament, ei s-au lasat antrenati in discutia neproductiva legata de oligarhi. Neproductiva, dar cu mare rezonanta pentru un electorat totdeauna dispus sa caute tapi ispasitori in randul celor mai avuti si chiar in conditiile in care nivelul sau de viata creste continuu.
Ce va putea face domnul Basescu odata intors din suspendare? Va incerca sa provoace alegeri anticipate, folosindu-se de esecul adversarilor sai, dar fara sa dispuna de o baza legala; cu alte cuvinte, blocajul legislativ va inceta doar daca actuala coalitie anti-Basescu cedeaza presiunii in crestere. Altminteri, rafuiala se amana pana la expirarea mandatului actualelor Camere. Singurul lucru pozitiv: manevrele de rasturnare a presedintelui s-au inscris in legalitatea constitutionala... La limita, dar s-au inscris.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.