Romanii sunt asteptati sa isi spuna parerea despre seful statului in aproape 17.500 sectii de vot, deschise in tara si strainatate, timp de 12 ore. Trebuie precizat faptul ca la acest referendum nu vor fi urne de vot in gari, autogari si aeroporturi.

Romanii sunt asteptati sa isi spuna parerea despre seful statului in aproape 17.500 sectii de vot, deschise in tara si strainatate, timp de 12 ore. Trebuie precizat faptul ca la acest referendum nu vor fi urne de vot in gari, autogari si aeroporturi. In schimb, cei aflati in tranzit pot vota in orice sectie. Singura conditie este ca persoana in cauza sa dea o declaratie pe proprie raspundere din care sa reiasa ca nu a mai votat in alta parte, in aceeasi zi. Aceeasi regula este valabila si pentru romanii din strainatate.
Documentele cu care alegatorii se pot identifica la sectiile de votare sunt: carte de identitate, carte de identitate provizorie, buletin de identitate, pasaport diplomatic, de serviciu sau simplu, titlu de calatorie, aflate in termen de valabilitate. Cetatenii romani care sunt in strainatate si nu mai detin documente de identitate valabile pot solicita eliberarea de titluri de calatorie, prin intermediul misiunilor diplomatice si oficiilor consulare.
Potrivit legilor in vigoare, au dreptul de a participa la referendum toti cetatenii romani care au implinit varsta de 18 ani pana in ziua referendumului inclusiv, cu exceptia debililor sau a alienatilor mintal pusi sub interdictie, precum si a persoanelor condamnate prin hotarare judecatoreasca definitiva la pierderea drepturilor electorale. Persoanele netransportabile din cauza de boala sau invaliditate pot solicita ca autoritatile sa se prezinte la domiciliu cu urna speciala.
Potrivit Ministerului Internelor si Reformei Administratiei, pe teritoriul Romaniei au fost organizate 17.294 sectii de vot. Au fost tiparite 20.271.310 buletine de vot (calculate raportat la numarul populatiei cu drept de vot plus 10%), 20.047.597 de timbre autocolante si 87.265 stampile de vot.

Sectii de vot in 93 de tari

Pentru romanii aflati in strainatate pe 19 mai, au fost organizate 178 de sectii de votare in 93 de tari. De exemplu, in Spania sunt 10 sectii, in Italia noua, in Germania cinci, in Franta sase. MAE precizeaza ca numarul total de buletine de vot stabilit pentru sectiile de vot din strainatate este de 639.870, acestea fiind repartizate in functie de estimarile finale facute de catre sefii misiunilor diplomatice, in baza datelor statistice existente cu privire la prezenta la urne la scrutinele anterioare si in urma consultarilor cu comunitatile romanesti din tara de resedinta.

Fara urne de vot in gari, autogari si aeroporturi

In urma deciziei Ministerului Internelor si Reformei Administratiei, sambata nu vor fi organizate sectii de votare in gari, autogari si aeroporturi. Ministrul Cristian David a explicat masura luata prin faptul ca la alegerile din 2004 acest sistem de votare a atras doar 1% dintre participanti. Mai exact, in 2004 aproximativ 120.000 de persoane au ales sa voteze in urnele instalate in gari, autogari si aeroporturi. Acest tip de vot a atras la momentul respectiv acuzatii de fraudare a scrutinului, prin practicarea "turismului electoral". Totusi, cetatenii aflati in tranzit pot vota maine in orice sectie din tara, numele lor urmand sa fie trecut pe listele suplimentare.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.