Padurea satului Rosu, de langa comuna Chiajna, in suprafata de 9 hectare este pregatita de asfaltare, "ca sa fie frumos pentru oameni", sustine primarul localitatii, Mircea Minea. Simtul artistic al alesului local, plasat strict in zona submediocra -
Padurea satului Rosu, de langa comuna Chiajna, in suprafata de 9 hectare este pregatita de asfaltare, "ca sa fie frumos pentru oameni", sustine primarul localitatii, Mircea Minea. Simtul artistic al alesului local, plasat strict in zona submediocra - potrivit angajatilor primariei - care au facut referire la comportamentul indoielnic si limbajul suburban al primarului, incalca insa flagrant legea. El a pornit haiduceste la defrisarea lizierei trupului de padure Rosu, adica fara nici o autorizatie de la Regia Nationala a Padurilor. In paralel a demarat sapaturile in padure pentru realizarea de alei ce ar urma sa fie asfaltate. La baza actiunilor primarului Minea sta doar o hotarare a Consiliului Local Chiajna de reamenajare a zonei impadurite. Intentia de refacere a drumului din jurul celor noua hectare este notabila dar in spatele acestei actiuni se ascunde de fapt dorinta primarului de a pune mana pe padure.
Cu buldozerul in fondul forestier
In urma cu doua saptamani firma S.C. Ivanov invest srl a demarat lucrarile de amenajare a padurii Rosu care presupune largirea drumului si realizarea de alei in fondul forestier.
Firma in cauza a castigat licitatia organizata de primaria Chiajna si a plasat lucrarea in subantrepriza. Asa incat, pentru largirea drumului, buldozerele au defrisat zona de liziera a padurii pe sute de metri smulgand din radacina mai multe specii de arborete aflate in diferite stadii de dezvoltare. Santurile de protectie din jurul unitatii forestiere au fost astupate intrucat proiectul primariei prevede realizarea unui numar de 70 de locuri de parcare, printre copaci. Firma subantreprenoare a executat sapaturi pe 370 m in interiorul padurii pentru amenajarea unor alei, ocazie cu care au fost vatamate radacinile arborilor. Practic primaria a smuls din terenul padurii inca sase metri pe o lungime de cel putin 300 de metri.
Directia Silvica Bucuresti (DSB) a reactionat dupa o saptamana, prin adresa 4.208 din 15.05.2007 care soma primaria sa stopeze lucrarile in fondul forestier. Somatia a fost fara efect, surse din consiliul local Chiajna precizand ca directorul DSB, Gheorghe Capanu este prieten cu primarul Minea si a mai inchis ochii la taierile abuzive din zona. De altfel, salturile peste lege ale primarului au fost prezentate de presa centrala in repetate randuri insa prieteniile politice cu care se lauda edilul par sa functioneze la turatie maxima.
Decizia RNP
La mijlocul saptamanii, directorul general al RNP, Dan Ioan Aldea, a organizat un control inopinat la padurea Rosu. La actiune a participat Mihai Gasparel, director general al Directiei Generale de control silvic si cinegetic din Ministerul Agriculturii, reprezentanti ai ITRSV.
Desi a fost convocat, seful DS Bucuresti, Gheorghe Capanu, si-a trimis directorul tehnic, Teodor Chiriac, care intr-o prima faza a explicat ca defrisarea nu este ilegala. De fapt Chiriac ne-a furnizat informatii false, inca de la inceputul investigatiei jurnalistice, spunand ca buldozerele nu au intrat in padure ci "erau parcate la umbra". La aparitia organelor de control, muncitorii s-au facut nevazuti, lasand in urma lopetile si tarnacoapele. Firma S.C. Ivanov invest srl a refuzat sa prezinte contractul in baza caruia executa lucrarile, fapt pentru care reprezentantii ministerului au declarat ca vor anunta organele abilitate. Concluzia oficialilor RNP si ai Ministerului Agriculturii a fost ca primaria a initiat ilegal lucrarile. Ei au constatat ca s-a produs ocuparea fara aprobare a fondului forestier de stat.
Primarul Mircea Minea a fost convocat de directorul general Dan Ioan Aldea insa a pretextat ca nu poate veni pentru ca se afla la Guvern. A revenit apoi spunand ca se afla la secretarul de stat Marian Petrache din Ministerul de Interne. El a declarat totusi ca padurea este proprietatea comunitatii si va continua lucrarile.
Telefonul otravit al secretarului de stat
La nici jumatate de ora de la incheierea controlului telefoanele au inceput sa zbarnaie. Marian Petrache, proaspat secretar de stat in Ministerul de Interne, fost prefect de Ilfov si prieten vechi al primarului Minea l-a sunat "intamplator" pe Seful RNP, Dan Ioan Aldea.
Petrache: Ce se aude la padurea Rosu?
Aldea: Pai ce sa se auda domnu' ministru, este vorba despre incalcarea legii, lucrari ilegale, ocuparea fondului forestier fara aprobare.
Petrache: Si ce aveti de gand sa faceti?
Aldea: Am sesizat organele si vom lua masuri.
Petrache: Dvs ma cunoasteti pe mine?
Aldea: Binenteles, dar dvs ma cunoasteti pe mine?
Petrache: Da, da,... poate treceti pe la mine sa discutam...
Aldea: Bine domnu' ministru, asta este nr. dvs de telefon.....(.....)
Primarul Minea isi permite sa intre cu buldozerele in padurea statului tocmai pentru ca se stie protejat. La adapostul prieteniilor politice a jonglat afaceri infloritoare cu terenuri, afaceri care i-au adus o avere imensa peste noapte.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.