Regina Ana a Romaniei a oferit, ieri, Muzeului National de Istorie a Romaniei (MNIR) o icoana cu chipul lui Iisus, cu rugamintea ca aceasta sa fie asezata, in permanenta, in acelasi spatiu in care este pastrata si inima reginei Maria. Gestul a surven
Regina Ana a Romaniei a oferit, ieri, Muzeului National de Istorie a Romaniei (MNIR) o icoana cu chipul lui Iisus, cu rugamintea ca aceasta sa fie asezata, in permanenta, in acelasi spatiu in care este pastrata si inima reginei Maria. Gestul a survenit dupa ce, la rugamintea Majestatii Sale, muzeografii i-au prezentat inima reginei Maria, bunica Regelui Mihai I al Romaniei, pastrata in depozitul institutiei. In cadrul expozitiei permanente "Tezaurul istoric" a muzeului se afla expusa caseta de bijuterii din aur a reginei Maria, in care s-a aflat inima acesteia dupa moartea sa. Dupa moartea reginei, trupul acesteia a fost inmormantat la manastirea Curtea de Arges, iar inima la resedinta de la Balcic. Dupa pierderea Cadrilaterului, inima a fost adusa in tara si inmormantata langa castelul Bran, a doua resedinta a Reginei Maria. In 1968, comunistii au vandalizat cripta de marmura si caseta a fost mutata in interiorul castelului. In 1971, s-a petrecugt o noua mutare a casetei cu inima reginei, de aceasta data intr-un depozit al MNIR din Bucuresti. (L.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.