Directia de reglementare a bancii centrale va avea un dialog activ cu Asociatia Romana a Bancilor si cu fiecare banca, insa prudentialitatea nu se negociaza, a declarat guvernatorul Mugur Isarescu. "Reafirm angajamentul total al bancii centrale pentr
Directia de reglementare a bancii centrale va avea un dialog activ cu Asociatia Romana a Bancilor si cu fiecare banca, insa prudentialitatea nu se negociaza, a declarat guvernatorul Mugur Isarescu. "Reafirm angajamentul total al bancii centrale pentru o concurenta directa in piata bancara", a spus Isarescu. "Nu este insa vorba de o negociere. Ce sa negociem? Prudenta bancara?", s-a intrebat retoric Isarescu. Totodata, seful bancii centrale a reamintit ca rolul bancii centrale este acela de a asigura prudentialitatea bancara, regulile acesteia, pentru mentinerea stabilitatii financiare a sistemului.
Guvernatorul a criticat "mediatizarea incorecta" a normelor bancare, in sensul ca se vorbeste de relaxarea creditarii, cand de fapt poate fi vorba chiar de efecte ascunse, mai constrangatoare, cu aparenta unei asa-numite relaxari. De exemplu, spune Isarescu, "atunci cand avansul este zero, dobanzile atasate creditelor respective sunt mai mari, decat daca s-ar fi solicitat avans". Acesta a lasat sa se inteleaga ca bancile isi iau singure masuri de reducere a riscurilor in cazurile in care renunta la avans si maresc dobanzile si a solicitat mai multa prudenta si acuratete privind chestiunea asa-numitei relaxari a creditarii. Cometariile guvernatorului vin ca o replica la criticile aduse de bancheri, care au reprosat bancii centrale ca intarzie avizarea normelor interne, creand totodata distorsiuni pe piata. Pana in prezent, doar Alpha Bank Romania a primit avizul bancii centrale de acordare a asa-ziselor credite "relaxate". Alte 17 banci, din totalul celor 29 care pot depune normele proprii de creditare la BNR, se afla pe lista de asteptare, potrivit declaratiilor viceguvernatorului BNR, Florin Georgescu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.