Romanii sunt chemati sambata sa raspunda la aceasta intrebare prin "DA" sau "NU". Daca jumatate plus unul dintre cei prezenti la urne raspund afirmativ, Traian Basescu este demis din functia de sef al statului si in maximum trei luni trebuie organiza

Romanii sunt chemati sambata sa raspunda la aceasta intrebare prin "DA" sau "NU". Daca jumatate plus unul dintre cei prezenti la urne raspund afirmativ, Traian Basescu este demis din functia de sef al statului si in maximum trei luni trebuie organizate alegeri prezidentiale anticipate. In cazul in care numarul celor care spun "NU" demiterii este mai mare decat al celor care voteaza "DA", Basescu se intoarce la Cotroceni si isi continua mandatul pana in anul 2009. Sondajele de opinie realizate in ultima saptamana de diverse institute au indicat ca 70% pana la 80% dintre romanii care vor merge la referendum nu sunt de acord cu demiterea presedintelui suspendat. Sectiile de votare vor fi deschise de la ora 8.00 si se vor inchide la ora 20.00.

Campania s-a incheiat

Campania electorala s-a incheiat astazi, la ora 8.00. Formatiunile politice nu mai au voie sa organizeze mitinguri ori sa faca declaratii publice cu referire la referendum. Iar posturile de televiziune si radio trebuie sa respecte cateva reguli stricte. Astfel, potrivit deciziei CNA, este interzisa difuzarea de stiri sau emisiuni electorale si nu pot fi difuzate sondaje in legatura cu referendumul pana la inchiderea urnelor, in seara zilei de 19 mai. Totodata, si informatiile despre referendum aparute in presa scrisa si preluate de radiouri si televiziuni vor determina sanctiuni de la CNA. In intervalul de votare, declaratii ale celor care voteaza pot fi difuzate in masura in care acestea nu incearca sa influenteze optiunile alegatorilor.

Adversarii au devenit aliati

In 19 aprilie, Parlamentul a decis, cu 322 de voturi pentru si 108 impotriva, suspendarea sefului statului. O luna mai tarziu, pe 19 mai, este organizata consultarea populara. In acest interval de timp, electoratul a putut afla ca, in politica facuta in Romania, totul este posibil. Chiar si o colaborare intre PRM si UDMR. Discursurile au mers de la demagogie la jigniri, iar mitingurile s-au tinut lant, atat in tara, cat si in strainatate. Primul a fost organizat in Piata Constitutiei de catre simpatizantii lui Traian Basescu, iar ultimul aseara, de catre PSD si PRM, pe platoul Universitatii Nationale Militare.
Presedintele suspendat si-a inceput campania printr-un discurs in Piata Universitatii si a incheiat-o aseara, la televiziunea nationala. Convins ca va reveni la Cotroceni, Basescu si-a anuntat deja agenda pentru urmatoarea perioada. Printre prioritati se numara o consultare cu partidele parlamentare si crearea unei noi majoritati parlamentare. In tabara adversa, PSD a organizat mitingurile in tara si l-a scos in prim-plan pe Ion Iliescu. PNL a preferat sa faca o campanie "din om in om" si a mizat mai mult pe declaratiile lui Calin Popescu Tariceanu. PRM a participat doar la mitingul de aseara, unde era asteptat si Corneliu Vadim Tudor, cu un discurs electoral.

"O perioada dificila"

Confruntarea dintre partidele care si-au declarat sprijinul pentru Traian Basescu (PD, PLD, UCM, PNG, partial PNTCD) si cele care au cerut demiterea sefului statului (PSD, PNL, PRM, UDMR, PC) a fost dezbatuta pe larg si peste hotare.
Opinia generala a fost ca a avut loc "o campanie murdara", dar ca este foarte probabila revenirea lui Basescu la Cotroceni. Ieri, Associated Press aprecia ca "presedintele Traian Basescu intra in ape necartografiate la sfarsitul acestei saptamani", ca si tara sa fosta comunista pe care a condus-o in Uniunea Europeana. "Romanii de rand sunt confruntati cu o alegere dificila, intr-o perioada delicata. Daca il vor inlatura pe Basescu, risca sa piarda ritmul in lupta pentru eliminarea coruptiei si a ultimelor vestigii ale comunismului. Daca il vor pastra, sunt aproape siguri ca vor avea de suportat si mai multe certuri de tip telenovela intre presedinte (...) si principalul sau inamic, premierul Calin Popescu Tariceanu", adauga AP.

"Cei 322 trebuie sa-si dea demisia"

"A fost cea mai urata campanie, din punctul de vedere al faptului ca s-a incercat inselarea electoratului prin acele afise cu chipul meu si cu sloganul <>", a spus ieri Basescu. Intrebat ce se va intampla daca nu va castiga la referendumul din 19 mai, Basescu a raspuns ca "lucrurile sunt simple": Daca votul va fi impotriva sa, atunci se va ajunge la alegeri prezidentiale anticipate. "Daca nu, sunt posibile doua variante: parlamentarii sa zica <>. Sau sa recunoasca, alaturi de presedinte, prioritatile asumate de mine pentru Romania", a declarat presedintele suspendat.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.