Costurile anuale medii ale serviciilor bancare pentru clientii individuali din Romania s-au ridicat anul trecut la 29 euro, sub nivelul inregistrat de europeni si de americani, reflecta estimarile din raportul World retail banking, alcatuit de compan
Costurile anuale medii ale serviciilor bancare pentru clientii individuali din Romania s-au ridicat anul trecut la 29 euro, sub nivelul inregistrat de europeni si de americani, reflecta estimarile din raportul World retail banking, alcatuit de compania de consultanta CapGemini.
Astfel, costul mediu anual al serviciilor bancare din tara noastra a fost de 29 euro, in timp ce media globala s-a situat anul trecut la un nivel de 77 euro. Totodata, costul mediu anual al bankingului pentru clienti a fost de 72 euro, atat in America de Nord, cat si in tarile europene. Comisioanele bancare platite de clienti s-au redus, la nivel mondial, cu 0,3 % in 2006 fata de anul anterior. In functie de volumul operatiunilor efectuate, costurile serviciilor bancare pe care le achita clientii individuali activi din Romania au oscilat intre 10 si 113 euro, se mai arata in raport. De asemenea, compania de consultanta a efectuat o analiza si asupra costurilor unui grup de noua din marile banci romanesti, care include Banca Comerciala Romana, Banca Romana pentru Dezvoltare SocGen, HVB Romania, ING Bank Romania, Alpha Bank, Raiffeisen Bank, Banca Transilvania, CEC si Bancpost. In functie de nivelul comisioanelor practicat de fiecare banca si de activitatea clientilor, in interiorul sistemului bancar romanesc, costurile anuale ale serviciilor bancare pentru clientii individuali variaza intre 6 si 191 euro. Aproape doua treimi din costurile serviciilor bancare romanesti sunt platile pentru utilizarea cash-ului (33%) si comisioanele de administrare a conturilor (32%).


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.