Traian Basescu va scapa, probabil, de demitere, in urma referendumului de sambata, dar lui ii va reveni sarcina "descurajatoare" de a redemara reformele incetinite si eforturile anticoruptie, comenteaza agentia Reuters.
Dupa ce mase de oameni
Traian Basescu va scapa, probabil, de demitere, in urma referendumului de sambata, dar lui ii va reveni sarcina "descurajatoare" de a redemara reformele incetinite si eforturile anticoruptie, comenteaza agentia Reuters.
Dupa ce mase de oameni au manifestat in semn de sprijin fata de Basescu, in Romania si in afara granitelor tarii, dupa suspendarea sa de catre Parlament, in aprilie, sondajele de opinie arata ca presedintele, cel mai popular politician roman, are toate sansele "sa supravietuiasca" votului de sambata. Multi romani considera revenirea lui (la Cotroceni) ca pe singura sansa a Romaniei de a combate coruptia generalizata, care afecteaza toate sectoarele societatii, adauga sursa citata. In schimb, Basescu va trebui sa depaseasca certurile dintre partidele de centru - aflate la guvernare - si opozitie, si va avea de luptat impotriva opozitiei crescande fata de combaterea coruptiei, venita din partea unor politicieni care au compromis reformele in Romania.
Potrivit unei surse diplomatice de la Bucuresti, citata de Reuters, "Basescu a fost eficient in accelerarea ritmului reformelor, intr-un mod modern si transparent. El este considerat de UE un om al reformelor si unul dintre principalele motoare in spatele aderarii (Romaniei) la Uniunea Europeana". "El s-a indepartat insa de consensul politic, iar acum te intrebi daca este parte a solutiei sau parte a problemei", a adaugat sursa diplomatica citata.
Diplomatii europeni afirma ca statele membre UE sunt tot mai ingrijorate de lipsa progreselor Bucurestiului in combaterea crimei organizate, unii dintre ei ajungand sa spuna ca Romania, alaturi de statul vecin Bulgaria, au fost acceptate in UE prea devreme, conchide agentia.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.