Auzul reprezinta unul dintre simturile fundamentale, urechea umana fiind un mic miracol. Problemele de auz creeaza dificultati care pot duce la izolare, oboseala si singuratate, afectand atat scoala, munca si implicit viata, cat si interactiunea soci

Auzul reprezinta unul dintre simturile fundamentale, urechea umana fiind un mic miracol. Problemele de auz creeaza dificultati care pot duce la izolare, oboseala si singuratate, afectand atat scoala, munca si implicit viata, cat si interactiunea sociala.
In prezent, in lume sunt peste 500 de milioane de persoane cu un anumit grad de hipoacuzie, iar pentru anul 2015 se estimeaza o crestere a lor la 700 de milioane. In cazul Romaniei se estimeaza ca numarul hipoacuzicilor se ridica la 1,8 - 2 milioane.
Daca nu este depistata si tratata la timp, pierderea de auz la copii poate avea consecinte grave in dezvoltarea vorbirii si in abilitatea lor de a invata.
Aproximativ jumatate din hipoacuziile cu care se nasc copiii sunt de natura genetica. Alte cauze ce conduc la hipoacuzii sunt cele dobandite, precum infectiile bacteriene si virale, traumatismele in zona capului, tratamentele cu asa-numitele medicamente ototoxice, precum streptomicina, gentamicina, kanamicina. De asemenea, otitele cronice pot afecta si ele auzul, in diverse niveluri de severitate.
Aceasta deficienta poate fi corectata cu ajutorul chirurgiei sau al tratamentelor medicale. In prezent exista o larga varietate de aparate auditive, cu ajutorul carora reproducerea sunetelor se poate modela in functie de pierderea de auz si nevoile pacientului.
Trebuie retinut ca, desi aparatele auditive nu readuc auzul normal, imbunatatesc abilitatea de auz considerabil, oferind posibilitatea unei vieti implinite. In plus, progresul tehnologiei face ca aparatele auditive de ultima generatie sa fie aproape insesizabile. "Depistarea problemelor de auz este bine sa se faca inca din primii ani de viata, pentru ca medicii specialisti sa poata interveni din timp pentru tratarea bolii; copilul hipoacuzic traieste cu un sentiment de frica si izolare", afirma d-na dr. Elena Latcan, de la clinica P.R.A.I.N. "Surditatile congenitale si cele aparute dupa nastere pana la doi-trei ani, varsta la care este insusit limbajul, pot produce surdomutitate".
Familia trebuie sa urmareasca eventualele tulburari de limbaj, de dezvoltare intelectuala sau psihoafective. Cel mai important semn de posibila scadere a auzului unui copil este intarzierea sau lipsa dezvoltarii vorbirii si a limbajului.

Are o mare putere de amplificare

Pentru o parte dintre pacientii care sufera de astfel de afectiuni exista o solutie eficienta, protezele auditive numite "Baha". "Proteza Baha este destinata cazurilor in care celelalte proteze, intraauriculare sau retroauriculare, nu mai pot fi folosite, nivelul de amplificare al sunetului nemaiputand ajuta pacientul", afirma d-na dr. Latcan. "Este cazul copiilor deveniti adulti, care au malformatii congenitale de pavilion de ureche, de conduct auditiv extern, malformatia sau absenta timpanului, prezenta sau absenta oscioarelor din urechea medie. Adica tot lantul de segmente ale urechii externe si medii care intervin in captarea, amplificarea si transmiterea sunetului spre urechea interna. Daca protezele obisnuite folosesc calea aeriana - prin conductul auditiv extern, aceste proteze ancorate pe os folosesc calea osoasa.
Exista un procesor de sunet care capteaza sunetul si il amplifica, iar fixarea lui se face cu un implant de titaniu, material care este acceptat usor de organism. Prin acest implant, sunetul captat si amplificat de microprocesor se transmite direct nervului auditiv, care nu se distruge niciodata, indiferent de existenta vreunei afectiuni a urechii. Satisfactia pacientilor este mare, 90% dintre ei utilizand-o intreaga zi, evitandu-se fenomenul de feed-back acustic".
Operatia are doua etape, fiecare durand circa o ora, si se face sub anestezie locala. Microprocesorul de sunet e garantat 1 an si se poate repara timp de 5 ani, dupa care se recomanda schimbarea lui.
In lipsa unui suport financiar din partea statului, costurile acestei proteze sunt ridicate, de circa 7.000 de euro, mai mici, totusi, cu 20% comparativ cu celelalte tari.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.