Mai mult de jumatate dintre firmele mici si mijlocii din Romania nu apeleaza la credite bancare pentru dezvoltare, de vina fiind capacitatea manageriala redusa a IMM si adaptabilitatea bancilor la nevoile micilor intreprinzatori, a declarat presedint
Mai mult de jumatate dintre firmele mici si mijlocii din Romania nu apeleaza la credite bancare pentru dezvoltare, de vina fiind capacitatea manageriala redusa a IMM si adaptabilitatea bancilor la nevoile micilor intreprinzatori, a declarat presedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu. Cele care intr-adevar recurg la credite sunt firmele mici si mijlocii care activeaza pe piata de circa 15 ani, a precizat presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania.
Pe regiuni, intreprinderile mici si mijlocii din Romania din zona de Vest a tarii sunt cel mai putin interesate de credite bancare, 85% dintre acestea nu au apelat la o finantare prin institutia bancara. "Comparativ cu Uniunea Europeana, gradul de finantare este foarte mic, iar unul dintre motive este si calitatea oferita de banci", a mai spus presedintele CNIMMPR. In ceea ce priveste interesul pentru serviciile de consultanta, o pondere de 19,4% din IMM din Romania nu apeleaza deloc, comparativ cu media din Uniunea Europeana, unde circa 50% dintre intreprinderile mici si mijlocii folosesc serviciile de consultanta. Cele mai multe firme care solicita consultanta sunt cele cu o prezenta pe piata de 5-10 ani, respectiv 20%.
Firmele mijlocii sunt interesate de serviciile de consultanta in proportie de 39%, iar 87% dintre microintreprinderi nu apeleaza deloc la astfel de servicii. "Cel mai mult apeleaza firmele de transporturi si, cu toate ca ponderea este mica, fata de anul trecut este un progres", a mai spus Nicolescu. IMM nu apeleaza la serviciile de consultanta din cauza nivelului slab de pregatire al managerilor, personalului redus si slab pregatit, lipsei de informare, dar si pentru ca o parte a bancilor nu intelege nevoile antreprenorilor, iar costurile finantarilor prin banci sunt mai ridicate decat in UE". (NewsIn)


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.