Sectia de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) reunita ieri pentru a discuta despre cererea de revocare a lui Doru Tulus, a decis, cu unanimitate de voturi, efectuarea unui control de fond privind activitatea Directiei Nationale An

Sectia de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) reunita ieri pentru a discuta despre cererea de revocare a lui Doru Tulus, a decis, cu unanimitate de voturi, efectuarea unui control de fond privind activitatea Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) incepand cu 1 iunie 2006.
Inspectia CSM va incepe controlul peste 2 saptamani, situatie in care avizarea cererii de revocare a sefului Sectiei a 2-a a DNA, Doru Tulus, a fost amanata pana dupa finalizarea raportului de control.
Potrivit Mediafax, membrii Sectiei de procurori au ridicat problema inexistentei unui control de fond la fostul PNA si actualul DNA, dupa solicitarea ministrului Justitiei, Tudor Chiuariu, privind realizarea unui astfel de control la Sectia a 2-a a DNA ca urmare a cererii sale de revocare a sefului acesteia, Doru Tulus. Tot ministrul a cerut amanarea analizarii cererii de revocare pana la concluziile unui control de fond. El a adaugat ca un control de fond se impune pentru a elimina suspiciunile si victimizarile care au aparut dupa propunerea de revocare de saptamana trecuta. In cadrul sedintei, procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a afirmat ca cererea privind controlul trebuie sa cuprinda tematica verificarilor, insa colegi ai sai, inclusiv vicepresedintele CSM, Dan Chiujdea, au aratat ca exista un ghid al Consiliului privind procedurile in cazul unui control de fond.

Diplomati europeni, la dezbateri

Procurorul Gratiana Isac a atras atentia ca trebuie verificat si daca procurorul-sef a indeplinit conditiile impuse de lege pentru functia de manager al unei sectii, aratand totodata ca nu ar fi de ignorat datele statistice. La randul sau, Doru Tulus a cerut sa se analizeze cererea de revocare a sa din functie in sedinta de miercuri, afirmand ca situatia trebuie rezolvata rapid, pentru ca nu este benefica activitatii sectiei.
Potrivit Mediafax, la dezbaterile de ieri, amanate de saptamana trecuta, la cererea procuroului Doru Tulus, au fost prezenti Onno Simons, responsabil cu problemele politice, economice, justitie, afaceri interne din cadrul Reprezentantei
Comisiei Europene in Romania, secretarul Ambasadei Irlandei, David Nooan, consilierul Ambasadei Germaniei, Malchow Olaf, seful adjunct al Ambasadei Marii Britanii, Hall Philip Ridley si reprezentantul Ambasadei Suediei, Ana Ekberd, dar si cel al Bancii Mondiale. Prezenta diplomatilor europeni la astfel de dezbateri constituie o premiera pentru sistemul judiciar romanesc. (Mediafax)


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.