Cazinourile si hotelurile de 4 si 5 stele trebuie sa plateasca 2.400 lei, respectiv 1.800 lei anual drepturi de autor pentru difuzarea unor filme sau a altor opere audiovizuale, potrivit Deciziei 173 a Oficiului Roman pentru Drepturi de Autor (ORDA).
Cazinourile si hotelurile de 4 si 5 stele trebuie sa plateasca 2.400 lei, respectiv 1.800 lei anual drepturi de autor pentru difuzarea unor filme sau a altor opere audiovizuale, potrivit Deciziei 173 a Oficiului Roman pentru Drepturi de Autor (ORDA).
Decizia cuprinzand metodologia privind comunicarea publica a repertoriului de opere cinematografice si a altor opere audiovizuale a fost publicata recent in Monitorul Oficial.
Astfel, unitatile de alimentatie publica, respectiv restaurante, cafenele, braserii, baruri, fast-food-uri, cofetarii, dar si salile de jocuri, cazinourile sau hotelurile trebuie sa plateasca niste taxe pentru a putea prezenta opere cinematografice sau audiovizuale.
De asemenea, acestea trebuie sa obtina de la Dacin Sara (Drepturi de autor in cinematografie si audiovizual) si o licenta neexclusiva de difuzare pentru a putea prezenta astfel de opere.
Banii vor fi colectati de Dacin Sara, urmand sa ajunga la: regizori sau realizatori, in calitate de autori principali ai operelor, autorii adaptarilor, autorii scenariilor, autorii dialogului sau autorii grafici pentru operele de animatie.
Cele mai mari taxe trebuie sa fie platite de cazinouri - 200 lei pe luna - si de hotelurile de 4 si 5 stele - 150 lei pe luna.
De asemenea, un restaurant, cafenea, braserie, bar, fast-food sau cofetarie cu o suprafata de peste 500 de metri patrati trebuie sa plateasca lunar o suma de 60 lei.
Hotelurile de 3 stele situate in statiuni turistice, cu o capacitate de peste 100 de camere, trebuie sa plateasca 30 lei pe luna, in timp ce acelasi tip de hoteluri situate in orase trebuie sa plateasca 100 lei pe luna.
Banii se platesc in 20 de zile de la incheierea unui semestru sau de la incheierea anului fiscal.
Metodologia publicata de ORDA a fost stabilita printr-un Protocol incheiat intre organismul de gestiune colectiva Dacin Sara, Societatea Autorilor Romani in Audiovizual, Federatia Industriei Hoteliere din Romania si Societatea Comerciala Turism Felix si stabileste sumele de bani pe care utilizatorii de opere cinematografice si audiovizuale trebuie sa le plateasca.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.