Piese de mobilier din regiunile Provence, Normandia si Bretania (Franta) vor putea fi admirate, vineri, intr-o expozitie la Muzeul National de Arta al Romaniei. Expozitia, care va ramane deschisa pana la 1 iulie, aduce in fata publicului 13 piese de

Piese de mobilier din regiunile Provence, Normandia si Bretania (Franta) vor putea fi admirate, vineri, intr-o expozitie la Muzeul National de Arta al Romaniei. Expozitia, care va ramane deschisa pana la 1 iulie, aduce in fata publicului 13 piese de mobilier regional francez din secolele XVIII - XIX, noteaza Mediafax.

Provence, provincia cu cele mai interesante sculpturi

Mobilierul cuprinde piese rudimentare, dar si creatii complicate, bogat ornamentate.
Provincia cu mobilierul cel mai diversificat si cel mai bine reprezentat in expozitie este Provence, care a produs incepand cu secolul al XVIII-lea unul dintre cele mai pitoresti si vesele stiluri regionale.
Stilul tipic provensal este cel inflorat, caracterizat de sculpturi fine si dense, cu linii arcuite si multe elemente vegetale, frunze si flori. Normandia de Sus, mai aproape de Paris si de modelele sale, este mai receptiva la influentele venite din capitala.
Din cauza pozitiei sale periferice, Normandia de Jos este, in schimb, mai conservatoare. Daca in Normandia si Proventa influenta Parisului s-a resimtit mai puternic prin preluarea de forme si ornamente Ludovic XV si Ludovic XVI, la polul opus din acest punct de vedere se afla Bretania, care si-a pastrat vreme indelungata mobilierul traditional cu forme masive si linii drepte. Expozitia Mobilier provincial francez din Provence, Normandia si Bretania demonstreaza ca in acest domeniu creativitatea, imaginatia si frumusetea nu au fost doar apanajul Parisului si al marilor stiluri, ci al intregii Frante. Muzeul National de Arta al Romaniei a mai prezentat - in expozitii temporare sau in vechea expunere permanenta - piese de mobilier realizate in mari centre urbane din Franta, Italia, Austria sau Rusia.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.