Saptamana trecuta s-a caracterizat printr-o volatilitate in crestere si un nivel semnificativ al lichiditatii, corectiile facandu-si loc dupa maximele istorice si cresterile semnificative inregistrate de cei mai multi emitenti. Un eveniment notabil a

Saptamana trecuta s-a caracterizat printr-o volatilitate in crestere si un nivel semnificativ al lichiditatii, corectiile facandu-si loc dupa maximele istorice si cresterile semnificative inregistrate de cei mai multi emitenti. Un eveniment notabil al saptamanii care s-a incheiat a fost reprezentat de votul negativ din Senat referitor la majorarea pragului de detinere la SIF de la 1% la 5%.
Titlurile Societatilor de Investitii Financiare nu au fost foarte mult influentate de avizul negativ, in ziua imediat urmatoare a anuntului, BET-FI inregistrand chiar un usor avans de 0,46%.
In saptamana care s-a incheiat, BET si BET-C au inregistrat scaderi de 5,41, respectiv 4,46 procente, in timp ce BET-FI a coborat cu 4,83%. Lichiditatea medie s-a apreciat cu 8,42%, pana la 123,93 milioane lei pe zi, in timp ce capitalizarea bursiera a coborat cu 4,33 procente, pana la 80,3 miliarde lei.

Kandia si Armatura au mentinut interesul investitorilor

Cea mai mare crestere de saptamana trecuta a fost inregistrata de compania Kandia-Excelent, care a luat un avans de 14,88%. Conform comunicatului companiei, EXC a initiat un proces de identificare a posibilitatilor de majorare a capitalului social prin intermediul pietelor financiare. Societatea ar urma sa utilizeze sumele obtinute din eventuala majorare de capital la suplimentarea free-float-ului si la dezvoltarea ulterioara a societatii. In topul cresterilor de saptamana trecuta s-a aflat si Armatura Cluj-Napoca, cu un avans de 13,21%. Pentru anul in curs, reprezentantii companiei estimeaza obtinerea unui profit brut de circa 2,5 milioane lei, dupa pierderea suferita de 6,6 milioane lei in 2005. Totodata, actionarii ARM au aprobat majorarea capitalului social pentru 2007, precum si un plan de investitii in valoare de 10,5 milioane lei in vederea modernizarii si a achizitiei de noi utilaje.
Titlurile Turism Felix au suferit cea mai mare corectie, de -40.86%, aceasta explicandu-se prin majorarea capitalului. Societatea a anuntat ca isi va dubla capitalul social, la 49,6 milioane de lei.
Pentru aceasta dublare de capital vor fi folosite fondurile atrase ca urmare a unei emisiuni publice de actiuni, precum si a utilizarii unor rezerve formate din profitul anului 2005. Din acelasi motiv, Banca Transilvania, Zimtub, Biofarm si Banca Carpatica au inregistrat scaderi pana la asezarea pretului la un nivel de echilibru.
SIF si TLV au fost cei mai tranzactionati emitenti in saptamana care s-a incheiat, in timp ce, raportat la numarul total de actiuni, SSIF Broker Cluj a inregistrat un volum foarte mare de tranzactionare.
De la inceputul anului, indicii BET si BET-C au crescut cu 5,71%, respectiv 15,10 procente, in timp ce BET-FI se afla cu 8,35 procente peste nivelul inregistrat pe 19 decembrie 2006. Cei mai tranzactionati emitenti au fost SIF si Banca Transilvania, iar ponderile cele mai mari in capitalul societatilor le-au avut tranzactiile cu Siretul Pascani, SIF Moldova, SIF Oltenia, Santierul Naval Orsova si Broker Cluj.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.