Premierul britanic, Tony Blair, si-a anuntat, ieri, intentia de a demisiona din functie, pe 27 iunie, dupa mai bine de un deceniu la conducerea Guvernului. Inteligent, charismatic, un orator excelent, la 2 mai 1997, Blair a ajuns la putere in urma re
Premierul britanic, Tony Blair, si-a anuntat, ieri, intentia de a demisiona din functie, pe 27 iunie, dupa mai bine de un deceniu la conducerea Guvernului. Inteligent, charismatic, un orator excelent, la 2 mai 1997, Blair a ajuns la putere in urma revenirii spectaculoase a laburistilor, dupa 18 ani de guvernare conservatoare, devenind, la 43 de ani, cel mai tanar premier britanic din 1812.
Tony Blair va ramane in istoria Marii Britanii ca un om al reformelor si innoirii Partidului Laburist, dar si ca un premier al carui bilant de activitate este umbrit de evolutia razboiului din Irak. Conform legislatiei britanice, vicepremierul John Prescott va demisiona odata cu prim-ministrul.
Ministrul de Finante, Gordon Brown, are toate sansele sa devina noul lider al Partidului Laburist. Procedurile retragerii se intind pe o perioada de sapte saptamani, noul lider al formatiunii urmand sa devina sef al Guvernului londonez. Participarea la mitinguri electorale este obligatorie, chiar daca este vorba de un singur candidat.
Blair ar putea ramane in Parlament
Pentru a se instala la carma partidului, si automat la cea a Guvernului (laburistii fiind majoritari in Legislativ) un candidat trebuie sa obtina minimum 50 la suta din voturile colegiului electoral in ansamblu. Daca nici un candidat nu obtine majoritatea in urma primului tur de scrutin, se organizeaza alte tururi succesive, explica Reuters. Tony Blair si-ar putea pastra mandatul de parlamentar pana la urmatoarele alegeri, prevazute pentru 2009 sau 2010, in cazul in care nu ii va fi propusa o importanta functie internationala, a declarat ieri agentul sau electoral in circumscriptia Segdefield. In opinia jurnalistilor britanici, premierul demisionar s-ar putea consacra unei fundatii personale, ar putea deveni ambasador itinerant in Africa sau Orientul Mijlociu sau presedinte al Uniunii Europene, peste doi ani. Aceasta, daca nu-si scrie memoriile, de pe urma carora ar putea incasa milioane de euro sau daca nu se lanseaza in circuitul international al discursurilor si conferintelor.
Cine vine in 10 Downing Street
Ministrul britanic al Finantelor, Gordon Brown, este cotat drept favorit pentru preluarea functiei de premier, rivalii importanti abandonand cursa pentru 10 Downing Street (resedinta traditionala a prim-ministrilor britanici) inainte de start. Brown s-ar putea confrunta, eventual, cu un singur contracandidat, John Mc Donnell, propus de aripa stanga a partidului, dar este putin probabil ca aceasta candidatura sa ii pericliteze sansele. Brown, in varsta de 56 de ani, ministru de Finante din 1997, cand Partidul Laburist a castigat alegerile. El a fost considerat mai mult timp drept favoritul pentru succedarea lui Blair. Candidatura sa se bazeaza pe ascensiunea economica inregistrata de Marea Britanie in ultimul deceniu. Scotian de origine, Brown, a carui principala carenta este absenta charismei, a incercat sa isi cosmetizeze imaginea vorbind despre bucuriile pe care i le ofera statutul de tata. E de asteptat ca el sa isi inceapa campania chiar azi. Deocamdata, el nu a indicat daca este un sustinator al continuitatii sau al schimbarii. Criticii sustin ca asocierea lui Brown cu politicile din perioada Blair, inclusiv cu razboiul din Irak, inseamna ca el "va primi o mostenire aproape imposibil de gestionat". In plus, scepticismul lui Brown in privinta Uniunii Europene si mai ales opozitia sa fata de adoptarea euro ar putea deveni obstacole in calea relatiei cu partenerii europeni. Conservatorii considera ca viitorul prim-ministru laburist va fi nevoit sa convoace alegeri mai devreme decat se asteapta.
Liderul opozitiei britanice David Cameron denunta, in urma cu doua zile, un "Guvern al mortilor vii", exprimandu-si temerile cauzate de anuntul plecarii actualului premier.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.