Masivul program de constructii va schimba echilibrul demografic si politic si asa precar existent in zona Ierusalimului, si va face imposibila orice solutie in tratativele de pace israeliano-palestiniene. Primul care a protestat a fost regele Abdalla
Masivul program de constructii va schimba echilibrul demografic si politic si asa precar existent in zona Ierusalimului, si va face imposibila orice solutie in tratativele de pace israeliano-palestiniene. Primul care a protestat a fost regele Abdallah al Iordaniei care a declarat: "Daca nu va actiona imediat, Israel va realiza planurile de constructii si va ridica Zidul de securitate si nu vom mai ramane nimic de discutat". Regele a adaugat: "Planul de pace saudit este un prilej istoric de a pune capat conflictului dinte arabi si evrei si de a instaura pace si securitate in zona. Desi armata israeliana ocupa de 40 de ani teritoriile palestiniene, ea nu a reusit sa ofere populatiei Israelului securitate si liniste." Regele hasemit a declarat ca impreuna cu presedintele Hosni Mubarak al Egiptului si regele Abdallah Bin Abd al Aziz al Arabiei Saudite se straduie sa convinga comunitatea internationala de importanta istorica a planului de pace saudit. Acest plan prevede pace intre lumea araba si Israel, cu normalizarea legaturilor diplomatice, economice si culturale contra retragerii Israelului la granitele dinaintea izbucnirii "Razboiului de sase zile" din 1967. Initiativa saudita este sustinuta de Washington si Uniunea Europeana, dar are doua noduri gordiene, greu de deznodat: problema milioanelor de refugiati palestinieni care vor sa se reintoarca "acasa", si sa-si recapete casele si pamanturile lor, si problema Ierusalimului, cu locurile sale sfinte celor trei religii monoteiste, mozaice, mahomedane si crestine.
Tesu SOLOMOVICI


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.