Menirea artistilor este aceea de a privi lumea, in desfasurarea ei materiala, de la inaltimea pe care i-a dat-o creatorul celor vazute si nevazute. De a-i surprinde frumusetea topita in mii si milioane de forme, pe care pictorul, graficianul sau scul
Menirea artistilor este aceea de a privi lumea, in desfasurarea ei materiala, de la inaltimea pe care i-a dat-o creatorul celor vazute si nevazute. De a-i surprinde frumusetea topita in mii si milioane de forme, pe care pictorul, graficianul sau sculptorul le "incarca" vizibil cu tacerile si retragerile in propria sa fiinta; cu asteptarile si regretele lui. Menirea artistului este aceea de a ne aduce mai aproape de lucrurile sau de fiintele pe langa care trecem grabiti; de a le face sa patrunda in casele noastre pentru a visa, cu ochii larg deschisi, la universul de langa noi - atat de aproape incat ne este teama sa-l privim. Maestrul Marin Gherasim, un excelent pedagog, intra in categoria artistilor care stiu sa priveasca in interiorul formelor concrete din care extrag esenta vietuirii acestora. A utilitatii lor estetice si functionale, deopotriva. Marin Gherasim este pictorul marilor intrebari asupra simplitatii firii si a complexitatii problemelor care o napadesc, care o provoaca si careia ii determina sensul existentei. Este, pur si simplu, un cautator al frumosului frust; un "eseist" al absidelor, al poeziei care le strabate. Nicolae Steinhardt aprecia ca "meritul lui Marin Gherasim e de a fi creat o pictura care paradoxal si antinomic se impune ca deopotriva abstract-geometrica si emotional fascinanta".
Intr-o impresionanta demonstratie de forta stilistica, "Reconstruirea absidei", expozitie gazduita, incepand de maine, la Muzeul National Cotroceni, ne dezvaluie omul-pictor ajuns in culmea vietii sale creatoare.
Una dintre cele mai recente distinctii este Medalia de argint pentru pictura la Salonul de la Grand Palais - Paris (2006), care completeaza stralucit biografia sa.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.