Comisiile juridica si pentru drepturile omului din Senat au adoptat raport favorabil la Legea ANI, cu unanimitate de voturi, proiectul de lege urmand a intra, miercuri, in plen. Una dintre cele mai importante modificari adoptate de senatorii din cele
Comisiile juridica si pentru drepturile omului din Senat au adoptat raport favorabil la Legea ANI, cu unanimitate de voturi, proiectul de lege urmand a intra, miercuri, in plen. Una dintre cele mai importante modificari adoptate de senatorii din cele doua comisii se refera la procentul din avere care se poate considera ilicit, care a ramas la cel putin 10.000 de euro, formula initiala incluzand si un procent de 2% din avere.
Astfel, potrivit unui amendament al senatorului UDMR Peter Eckstein Kovacs, adoptat de majoritatea senatorilor, se considera "diferenta vadita" partea din avere, care, in urma verificarii, se dovedeste a fi mai mare de 10.000 de euro, eliminandu-se procentul de 2% din avere.
Ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, a declarat ca nu este de acord cu aceasta modificare si ca va incerca introducerea procentului de 2%, cu ocazia dezbaterilor din plen. O alta modificare se refera la inlocuirea termenului de "parte din avere nejustificata" cu "avere ilicita", acesta fiind un amendament adus de senatorul PSD Serban Nicolae. Acesta si-a motivat solicitarea de modificare a termenului "nejustificata" din lege prin aceea ca in Constitutie se vorbeste despre "avere licita", iar introducerea unui alt termen poate produce un conflict de neconstitutionalitate.
Ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, a declarat, la finalul dezbaterilor, ca membrii comisiilor de specialitate din Senat au acceptat amendamentele Ministerului Justitiei, si anume confiscarea averilor ilicite, interdictia ocuparii unei functii publice pentru o perioada de 3 ani si controlul incompatibilitatilor.
Tudor Chiuariu a mai precizat ca se creeaza, prin lege, o independenta a institutiei, controlul ANI din partea Parlamentului limitandu-se la prezentarea unui raport anual. (Mediafax)


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.