Erste Bank doreste sa listeze banca austriaca la Bursa de Valori Bucuresti pana la finalul acestui an, pentru a da posibilitatea actionarilor BCR care au optat pentru titluri Erste sa le tranzactioneze, a declarat Ionut Stanimir, oficial al Erste.
Erste Bank doreste sa listeze banca austriaca la Bursa de Valori Bucuresti pana la finalul acestui an, pentru a da posibilitatea actionarilor BCR care au optat pentru titluri Erste sa le tranzactioneze, a declarat Ionut Stanimir, oficial al Erste.
"Vom face toate eforturile sa listam Erste Bank pe Bursa din Bucuresti pana la sfarsitul acestui an, pentru a respecta o promisiune data angajatilor Bancii Comerciale Romane care au preferat sa-si schimbe actiunile la BCR cu titluri Erste Bank", a spus Stanimir, citat de NewsIn. "Va fi o listare secundara, dupa modelul deja aplicat in Cehia, unde Erste Bank este listata la Bursa din Praga, care a mentionat ca deocamdata nu s-a stabilit cuantumul pachetului de actiuni care va intra pe piata romaneasca. Erste Bank nu intentioneaza sa faca o majorare de capital cu ocazia listarii la Bucuresti", a mai precizat Stanimir.
Banca austriaca a lansat, in noiembrie, o oferta de cumparare a actiunilor detinute de salariatii BCR sau de schimb cu actiuni Erste Bank si a mentionat la vremea respectiva posibilitatea listarii titlurilor Erste Bank pe Bursa de Valori din Bucuresti. "Actionarii angajati sau fosti angajati ai BCR care opteaza pentru schimbarea actiunilor BCR in actiuni Erste Bank, in conditiile mentionate mai sus, pot sa vanda imediat catre Erste Bank pana la 50% din actiunile Erste Bank primite, la un pret fix garantat de 45,90 euro", se preciza intr-un comunicat al actionarului majoritar al BCR.
"Dintr-un total de 63.397.500 de actiuni detinute de catre angajatii BCR (reprezentand 8% din capitalul de actiuni al BCR), 57.313.356 de actiuni, echivaland cu 7,2% din capitalul de actiuni al BCR, au fost vandute sau schimbate ca urmare a acceptarii ofertei Erste Bank", a mai spus Stanimir. Angajatii romani detin in prezent peste 1% din capitalul Erste Bank. Un numar de 12.197 din cei aproximativ 13.000 de angajati ai BCR care detineau actiuni au acceptat oferta Erste.
Aproximativ 19,6 milioane din actiunile tranzactionate au fost vandute catre Erste Bank la pretul precizat in oferta, de 6,5 euro/ actiune, iar 37, 7 milioane de actiuni au fost schimbate cu actiuni Erste Bank. In consecinta, Erste Bank a emis 6.287.236 milioane de noi actiuni printr-o majorare de capital ce va reprezenta o marire de 2% a capitalului de actiuni al bancii.
Ca urmare a ofertei de cumparare a actiunilor detinute de angajatii BCR, cota detinuta de Erste Bank in BCR a crescut acum la 69,11%. Erste Bank a afisat un profit de peste 300 milioane de euro in primul trimestru al anului si a anuntat ca prioritatile anului financiar 2007 au in capul listei integrarea BCR.
Erste Bank estimeaza ca deficitul de cont curent al Romaniei va creste de la 10,3% din produsul intern brut (PIB) anul trecut, pana la 10,9% din PIB in acest an, iar investitiile straine directe vor acoperi 60% din deficitul balantei externe, potrivit unui raport al bancii.
Pentru 2008, Erste Bank estimeaza ca deficitul de cont curent al Romaniei va cobori la 9,1% din PIB.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin