PD lanseaza ipoteza ca partidele anti-Basescu pregatesc fraudarea referendumului din 19 mai. O strategie similara a aplicat Alianta D.A. in campania din 2004 cand, intre cele doua tururi de scrutin pentru prezidentiale, liderul PD de atunci, Traian B

PD lanseaza ipoteza ca partidele anti-Basescu pregatesc fraudarea referendumului din 19 mai. O strategie similara a aplicat Alianta D.A. in campania din 2004 cand, intre cele doua tururi de scrutin pentru prezidentiale, liderul PD de atunci, Traian Basescu, cerea anularea alegerilor parlamentare, pe motiv ca au fost fraudate. Ulterior, Basescu a ajuns la Cotroceni, iar Parchetul General a decis ca acuzatia de frauda este neintemeiata.
Acum, democratii au decis sa aplice aceeasi tactica si in cazul referendumului. In sprijinul acestei supozitii, liderul PD Emil Boc a adus argumentul ca in sectiile de votare vor fi cinci obsevatori desemnati de partidele care sunt in favoarea demiterii (PSD, PNL, PC, PRM, UDMR) si numai unul din partea PD. "Raportul va fi de cinci la unu in favoarea celor care doresc demiterea presedintelui", a spus Boc.
Intrebat pe ce se bazeaza cand afirma ca reprezentantii celorlalte partide intentioneaza sa fure voturi, liderul democrat a raspuns ca "planeaza suspiciunea ca cei 5 ar putea antrena actiuni de frauda" si ca, din acest motiv, "trebuie sa ne asiguram ca totul va fi corect". In sprijinul acestor banuieli, el a venit cu un citat din Stalin.
"Stalin spunea ca uneori nu conteaza cine voteaza, conteaza cine numara. Vrem sa ne asiguram ca nu conteaza cine numara", a afirmat Boc.
Prin urmare, democratii au facut apel catre organizatiile non-guvernamentale sa isi desemneze observatori in sectiile de votare si sa se implice in procesul de numarare a buletinelor de vot. In plus, similar cu alegerile prezidentiale din 2004, PD se angajeaza sa faca o numaratoare paralela a voturilor de la referendum, ca un element de siguranta in plus. "Sper ca tot eu sa va dau vestea ca Traian Basescu ramane presedintele Romaniei", a declarat Adriean Videanu, care a estimat ca, pe 20 mai, in jurul orei 2.00, va putea oferi rezultatul scrutinului. La scurt timp, partidul lui Stolojan a lansat aceeasi ipoteza ca si PD. "PLD considera ca riscul votului multiplu nu a fost nici pe departe inlaturat. Avertizam asupra posibilitatii desfasurarii operatiunii <>, prin care se poate aplica turismul electoral si asupra operatiunilor <> si <>, prin care se poate falsifica votul, mai ales la tara", a declarat Raluca Turcan, vicepresedintele PLD.

PNL a uitat

In replica, vicepresedintele liberal Ludovic Orban s-a grabit ieri sa transforme in avantaj afirmatiile democratilor. "A mai existat un moment in care presedintele PD din acea vreme acuza fraudarea alegerilor. In momentul in care a trebuit sa prezinte probe in fata Biroului Electoral Central sau in instanta, domnul Basescu nu a mai avut ce probe sa prezinte pentru ca a ajuns presedinte", a declarat Orban. El a adaugat ca PNL va asigura corectitudinea desfasurarii referendumului din 19 mai, intrucat liberalii" nu sunt specialisti in a numara altfel decat doreste cetateanul roman". Din pacate insa, seful de campanie liberal a omis sa spuna ca, la alegerile din 2004, PNL a sprijinit intru totul afirmatiile lui Traian Basescu. Mai mult chiar, Calin Popescu Tariceanu a semnat alaturi de Traian Basescu, in calitate de copresedinti ai Aliantei D.A., atat cererea catre BEC, privind anularea alegerilor din 28 noiembrie pentru presedinte si Parlament, cat si plangerea catre Parchet si Politie, in care acuzau fraude in procesul electoral. Cateva luni mai tarziu, solicitarea Aliantei a primit NUP din partea Parchetul.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.