Deficitul bugetar a atins, la sfarsitul primului semestru, un nivel de 449,8 milioane de lei, ceea ce reprezinta 0,12% din PIB. Acest indicator este rezultat din venituri de 25,91 miliarde de lei si cheltuieli de 26,36 miliarde de lei. Cu toate ca bu
Deficitul bugetar a atins, la sfarsitul primului semestru, un nivel de 449,8 milioane de lei, ceea ce reprezinta 0,12% din PIB. Acest indicator este rezultat din venituri de 25,91 miliarde de lei si cheltuieli de 26,36 miliarde de lei. Cu toate ca bugetul de stat a incheiat perioada pe minus, in primele doua luni ale anului acesta a inregistrat un excedent de 0,12% din PIB, situatia fiind contrabalansata de surplusul de venituri de la bugetele locale si de la asigurarile de pensii. La sfarsitul lunii martie, ponderea veniturilor in PIB reprezenta 6,8 puncte procentuale, comparabila cu nivelul cheltuielilor, de 6,9%. In ceea ce priveste taxa pe valoarea adaugata, aceasta a adus la buget, la finele lunii martie, 4,87 miliarde de lei, iar incasarile din accize au insumat 2,49 miliarde de lei. Sumele colectate din impozitul pe profit si impozitul pe venit si salarii au totalizat 2,03 miliarde de lei, respectiv 3,03 miliarde de lei. Incasarile din contributii de asigurari sociale au insumat 8,81 miliarde de lei. La nivelul bugetelor locale, ritmul de crestere al veniturilor l-a devansat cu mult pe cel al cheltuielilor, excedentul depasind 2,3 miliarde de lei.
Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a declarat recent ca dupa primele patru luni bugetul general consolidat a inregistrat un excedent estimat la 0,3% din PIB, pe fondul reducerii deficitului bugetului de stat de la 1,5% in primul trimestru, la 0,8% la sfarsitul lunii aprilie.
Guvernul a stabilit, pentru acest an, un plafon al deficitului bugetar de cel mult 2,8% din PIB. Anul trecut, limita a fost de 2,5% din PIB, dupa ce Executivul a majorat tinta de deficit de doua ori, de la un nivel initial de 0,5% din PIB, pentru a suplimenta cheltuielile de investitii in infrastructura.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.