Parlamentul turc nu a reusit nici dupa a doua incercare sa aleaga un presedinte al tarii, dupa ce un prim tur desfasurat saptamana trecuta a fost anulat de Curtea Constitutionala, deoarece in sala nu au fost prezenti doua treimi din parlamentari, adi
Parlamentul turc nu a reusit nici dupa a doua incercare sa aleaga un presedinte al tarii, dupa ce un prim tur desfasurat saptamana trecuta a fost anulat de Curtea Constitutionala, deoarece in sala nu au fost prezenti doua treimi din parlamentari, adica 367. Situatia s-a repetat si la al doilea tur de scrutin, in urma absentei in bloc a parlamentarilor opozitiei. "Dupa aceasta, (...) candidatura mea este in afara oricarei discutii", a declarat singurul candidat, Abdullah Gul. Acesta este ministru de Externe si a fost nominalizat de partidul AK, de orientare islamista. Decizia acestuia survine in urma unor proteste violente de strada fata de posibilitatea ca un islamist sa devina presedinte, dar mai ales in urma unui avertisment al armatei turce care se considera principalul garant al existentei statului laic in Turcia. In urma acestui esec, Guvernul turc vrea organizarea de anticipate si modificarea Constitutiei, astfel incat presedintele sa fie ales prin vot universal direct.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.