Campania electorala pentru finala prezidentialelor din Franta s-a incheiat la miezul noptii. Candidata socialistilor, Segolene Royal si reprezentantul formatiunii la putere Uniunea pentru o Miscare Populara (UMP, de dreapta), actualul ministru de
Campania electorala pentru finala prezidentialelor din Franta s-a incheiat la miezul noptii. Candidata socialistilor, Segolene Royal si reprezentantul formatiunii la putere Uniunea pentru o Miscare Populara (UMP, de dreapta), actualul ministru de Interne, Nicolas Sarkozy (foto), au spus tot ce aveau de spus.
Ultimul cuvant il vor avea urnele. Electoratul francez este asteptat sa se pronunte, maine: schimbarea culorii politice la Elysee, dupa 12 ani, prin alegerea in functia suprema a socialistei Segolene Royal, care ar deveni, astfel, prima femeie presedinte al Frantei, sau continuarea liniei de dreapta, prin votarea neogaullistului Nicolas Sarkozy. Dupa examenul dat in fata intregii tari, respectiv dezbaterea televizata care i-a adus miercuri seara, fata in fata pe cei doi adversari politici, examen la care ambii candidati s-au prezentat foarte bine, sondajele de opinie indicau, totusi, ieri si alaltaieri, avantaj Sarkozy. Conform rezultatelor mai multor chestionare, preluate de agentiile internationale de presa, acesta ar putea miza pe 53, pana la 54,5 procente din totalul sufragiilor, fata de cele 45,5 pana la 47 procente care i-ar reveni reprezentantei stangii.
Segolene Royal a incercat sa valorifice, ieri, ultima zi a campaniei, decisa sa nu cedeze fara lupta. Ea a avertizat electoratul sa nu se lase "manipulat" de sondajele de opinie, insinuand chiar ca acestea ar fi contrafacute si l-a calificat pe Nicolas Sarkozy drept "un pericol" pentru tara. "Nu vreau ca Franta sa se indrepte spre brutalitate", a declarat Royal pentru postul de radio RTL. Candidata socialista si-a acuzat adversarul de "polarizarea" Frantei in cursul mandatului de ministru de Interne in Guvernul conservator in exercitiu, semnaland escaladarea violentei stradale in ultimii ani faptul ca Sarkozy se gaseste in situatia de a nu putea calca in unele suburbii fara teama de a declansa o revolta.
Nicolas Sarkozy a primit relaxat - cel putin, in aparenta - comentariile candidatei socialiste, declarand, pe postul de radio Europe 1, ca, probabil, aceasta "nu este prea bine dispusa azi (ieri, n.r.) dimineata; din cauza sondajelor de opinie, cred". El a adaugat ca nici nu are intentia de a se implica in vreo lupta de strada.
Royal si-a petrecut a doua parte a zilei de ieri in Bretania, in vestul tarii, in speranta de a reusi sa-i castige de partea sa pe alegatorii inca indecisi, desi sansele de a recupera diferenta sunt, din punct de vedere matematic, infime. Sarkozy s-a aflat in Alpi.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.