Parlamentarii au revenit cu greu la serviciu. Dupa aproape o saptamana de vacanta, senatorii si deputatii au fost ieri dupa-amiaza convocati intr-o sedinta comuna a celor doua Camere. La 15.30, ora la care erau programate sa inceapa dezbaterile, in
Parlamentarii au revenit cu greu la serviciu. Dupa aproape o saptamana de vacanta, senatorii si deputatii au fost ieri dupa-amiaza convocati intr-o sedinta comuna a celor doua Camere. La 15.30, ora la care erau programate sa inceapa dezbaterile, in sala de plen erau in jur de 30 de persoane. Intr-o atmosfera relaxata, cei prezenti isi povestesc impresiile din vacanta. De la tribuna, Ioan Taracila, declara sedinta deschisa la ora 16.00. Cu cinci minute inainte si-a facut aparitia si premierul Calin Popescu Tariceanu. Potrivit prezentei oficiale, in sala sunt prezenti 254 de senatori si deputati.
Principalul punct pe ordinea de zi l-a reprezentat aprobarea propunerii presedintelui interimar, Nicolae Vacaroiu, privind intrarea si stationarea pe teritoriul Romaniei a trupelor SUA. Cel care ia primul cuvantul este premierul Tariceanu. "Imi amintesc cum bunicii nostri, in 1945, nutreau speranta sa vina americanii in Romania. Acum suntem parteneri ai SUA, in lupta impotriva terorismului", a spus primul-ministru, invitandu-i pe cei prezenti in sala sa aprobe acest act juridic privind prezenta militarilor americani in tara noastra. A venit apoi randul reprezentantilor grupurilor parlamentare sa isi exprime pozitia fata de aceasta tema. Potrivit deciziei luate in cadrul Birourilor Permanete ale celor doua Camere, timpul atribuit fiecarui grup parlamentar este de cinci minute. Cu exceptia PRM, care a anuntat ca se abtine, toate partidele au spus ca sunt de acord cu propunerea venita din partea lui Nicolae Vacaroiu. "Grupurile PD bineinteles ca vor vota pentru", a afirmat liderul democrat Cristian Radulescu. Acest anunt l-a determinat pe deputatul PRM Lucian Bolcas sa exclame: "Apreciez atmosfera de normalitate in care se desfasoara aceste dezbateri". El a adaugat ca este perfect legal ca Legislativul sa discute o propunere venita din partea presedintelui interimar al Romaniei.
Parlamentarii au terminat dezbaterile, in mai putin de o jumatate de ora. Au urmat cateva discutii pe procedura si votul final. Sedinta este declarata inchisa, iar senatorii si deputatii si-au incheiat cu succes ziua de lucru.
Presedintele interimar Nicolae Vacaroiu a adresat saptamana trecuta conducerii Legislativului o scrisoare in care solicita aprobarea Parlamentului pentru intrarea si stationarea fortelor SUA pe teritoriul Romaniei, pentru intreaga perioada de aplicabilitate a Acordului dintre Romania si SUA privind activitatile fortelor Statelor Unite stationate pe teritoriul Romaniei, semnat la Bucuresti la 6 decembrie 2005.
Vacaroiu a propus Legislativului, de asemenea, aprobarea solicitarii partii americane si a premierului Romaniei ca presedintele sa poata decide suplimentarea cu pana la 500 a numarului de persoane aprobat de Parlament, pentru o perioada care sa nu depaseasca 90 de zile. Solicitarile lui Vacaroiu au fost aprobate cu 257 de voturi favorabile, un vot impotriva si 29 de abtineri.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.