Turcia este europeana pe jumatate. In timp ce orase profund inchinate valorilor europene, precum Amsterdamul, au devenit partial musulmane, Istanbulul se transforma intr-o capitala a culturii urbane europene. Tineri olandezi de origine turca chiar vi

Turcia este europeana pe jumatate. In timp ce orase profund inchinate valorilor europene, precum Amsterdamul, au devenit partial musulmane, Istanbulul se transforma intr-o capitala a culturii urbane europene. Tineri olandezi de origine turca chiar vin sa traiasca la Istanbul, "unde viata incepe la 18 ani, cand se incheie in Olanda".

Statul fondat de Ataturk este inca - sau abia acum - pe jumatate secular. Optimistii numara sute de mii de manifestanti impotriva unui islamist in fotoliul de presedinte secular. Adunarile populare de protest sunt foarte "multiculturale" - de la simpli atei la stangisti antioccidentali si foarte multi nationalisti, chiar dintre cei mai radicali. Electoratul a umplut insa doua treimi din parlamentul turc cu membri ai partidului de sorginte islamista condus de charismaticul premier Erdogan. Alesi democratic, ei aleg acum, dintre ei, dar la fel de democratic, un presedinte pentru intreaga tara.

Pana aici, islamistii turci au implementat in regim de urgenta o droaie dintre criteriile de europenitate de la Copenhaga.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.