Cine mananca multa carne rosie si carnati are sanse mari sa se imbolnaveasca de cancer. Aceasta este concluzia celui mai amplu studiu desfasurat la nivel mondial, de EPIC (European Prospective Investigation Into Cancer and Nutrition), vreme de 15 ani
Cine mananca multa carne rosie si carnati are sanse mari sa se imbolnaveasca de cancer. Aceasta este concluzia celui mai amplu studiu desfasurat la nivel mondial, de EPIC (European Prospective Investigation Into Cancer and Nutrition), vreme de 15 ani, in zece tari europene, cu participarea a 519.000 de subiecti. Aceeasi cercetare a aratat ca alimentatia axata preponderent pe legume si fructe scade substantial riscul imbolnavirii de cumplita maladie. Realizatorii studiului si-au prezentat concluziile zilele trecute, la Potsdam, subliniind - potrivit revistei "Stern"- ca excesul de carne de porc si de vita este sinucidere curata. Hans-Georg Joost, de la Institutul german pentru Cercetarea Alimentatiei, a aratat ca exista o legatura directa intre consumul de carne rosie si aparitia cancerului de stomac si colon. O metoda de aparare este sa se consume zilnic circa 30 de grame de fibre, echivalentul, de pilda, a cinci felii de paine integrala. In acelasi timp, alimentatia bogata in fibre protejeaza si impotriva diabetului, afirma cercetatorii, care mai recomanda inlocuirea carnii rosii cu cea de peste, capabila sa previna aparitia cancerului de colon. Specialistii au mai constatat ca abundenta de fructe si legume in meniu scade simtitor riscul de imbolnavire de cancer pulmonar ori esofagian. Din pacate, nu s-a dovedit stiintific ca o hrana preponderent vegetala se fereste si de alte tipuri de carcinom. Medicii ne sfatuiesc totusi sa ne supraveghem greutatea si sa facem regulat miscare, caci aceasta din urma are un rol important in prevenirea cancerului de colon, a aratat Elio Riboli, de la Londoner Imperial College, coordonatorul studiului EPIC. In cadrul cercetarii, s-a mai descoperit ca femeile care consumau alcool frecvent sau in cantitati mari se expuneau dramatic pericolului de a cadea victime cancerului de san. Si numarul prea mare de kilograme dupa menopauza reprezinta un factor de risc extrem de serios. In special femeile cu o circumferinta mare a abdomenului sunt vizate de cancerul de uter si de rinichi. In orice caz, pantecosii de ambe sexe sunt expusi cancerului de pancreas. Studiul a analizat obiceiurile alimentare si afectiunile survenite de-a lungul timpului la cei peste 500.000 de subiecti, care au fost controlati medical de la bun inceput. Specialistii implicati au putut constata ca hrana joaca un rol deosebit de important atat in aparitia feluritelor forme de cancer, cat si a diabetului.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.