Aspirina administrata in doze mici reduce riscul dezvoltarii unor afectiuni cardiace si a unor tipuri de cancer. Acesta este rezultatul unui studiu efectuat in Statele Unite timp de 24 de ani, pe un esantion de 80 de mii de femei. Mai mult, medicii r
Aspirina administrata in doze mici reduce riscul dezvoltarii unor afectiuni cardiace si a unor tipuri de cancer. Acesta este rezultatul unui studiu efectuat in Statele Unite timp de 24 de ani, pe un esantion de 80 de mii de femei. Mai mult, medicii recomanda femeilor de peste 50 de ani sa ia acest medicament, pentru a ramane sanatoase. Aspirina impiedica particulele din sange numite trombocite sa se lipeasca intre ele si are ca efect fluidizarea sangelui. Medicii cunosc acest lucru de ani de zile si au prescris aspirina pacientilor care puteau dezvolta, sau sufereau deja, de afectiuni cardiace. In cel mai recent studiu, cercetatorii au dorit sa afle efectele aspirinei asupra sanatatii femeilor. La studiu au participat specialisti de la cele mai prestigioase spitale si universitati din Statele Unite. Peste 80.000 de femei au fost observate, timp de 24 de ani. Studiul a relevat ca riscul aparitiei unor boli de inima scade cu 38 de procente si cel al aparitiei cancerului cu 12 procente, in cazul femeilor care iau aspirina in mod regulat. "Mesajul meu se adreseaza femeilor trecute de 55 de ani, care prezinta factori de risc pentru afectiuni cardiace, dar care doresc sa impiedice agravarea ulterioara. Dozele scazute de aspirina previn episoadele cardiace. Ajuta la evitarea unor atacuri de cord si reduc riscul dezvoltarii unor tipuri de cancer", a declarat prof. Andrew Sindone, cardiolog. Femeile cu varsta de peste 55 de ani, mai ales cele cu afectiuni cardiace, ar trebui sa ia jumatate de aspirina zilnic, pentru a reduce riscul unor atacuri de cord. Potrivit studiului, femeile care au depasit 60 de ani si au avut probleme cardiace reactioneaza cel mai bine si sunt principalele beneficiare ale acestui tratament. Medicii cred ca acest studiu va avea un impact deosebit asupra sanatatii femeilor. De-a lungul timpului au existat insa si voci care au invocat efectele secundare ale aspirinei, printre care se numara ulcerul de stomac. "Dozele mici de aspirina cresc riscul aparitiei unor ulceratii stomacale ce pot produce sangerari. Acest studiu a luat in calcul rata deceselor si nu exista nicio indoiala asupra beneficiilor aspirinei. Ulcerul poate fi tratat mult mai usor decat bolile de inima", a declarat prof. Neville Yeomans.

...dar nu protejeaza creierul


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.