Aproximativ de 10.000 romani au invadat in acest week-end litoralul bulgaresc pentru a profita de mini-vacanta de patru zile de 1 mai, in timp ce aproape jumatate din hotelurile de pe litoralul romanesc au ramas inchise, simptom al unui sector aflat
Aproximativ de 10.000 romani au invadat in acest week-end litoralul bulgaresc pentru a profita de mini-vacanta de patru zile de 1 mai, in timp ce aproape jumatate din hotelurile de pe litoralul romanesc au ramas inchise, simptom al unui sector aflat in convalescenta, relateaza AFP. Sarbatorita cu mare fast ca "o sarbatoare a muncitorilor" in perioada comunista, ziua de 1 mai s-a instalat dupa 1990 in mentalitatea romanilor ca debutul sezonului estival, lucru care nu este respectat de hotelieri, care, in mare parte, isi vor deschide hotelurile la inceputul lunii iunie. "Este un cerc vicios, patronii de hoteluri isi fac calculele si le este teama sa riste. Anul acesta ar fi putut inregistra profit. De ce pot bulgarii sa faca acest lucru si noi nu", s-a intrebat purtatorul de cuvant al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), Traian Badulescu, intr-un interviu acordat agentiei AFP. Exodul turistilor romani spre Bulgaria a inceput in 2005 si ar trebui sa atinga nivele record in 2007, avand in vedere ca formalitatile de la frontiera s-au relaxat, dupa aderare celor doua state la Uniunea Europeana, incepand cu 1 ianuarie 2007. Primii turisti romani ajunsi la Albena, in Bulgaria, s-au declarat "incantati" de conditiile cu care au fost intampinati. "Un tarif de 100 de euro pentru un sejur de trei zile intr-un hotel de patru stele reprezinta o oferta foarte buna. In Romania, ne-ar fi costat mult mai mult", a declarat o tanara cu un copil in brate. Conform preturilor afisate de agentiile din Romania, un turist ar fi trebui sa cheltuiasca de trei ori mai mult pentru un sejur similar la Mamaia, statiune considerata "perla" litoralului romanesc. Pentru intreg anul curent, ANAT estimeaza ca numarul romanilor ce vor opta pentru vacante in Bulgaria se va ridica la 300.000. Romania asteapta in acest sezon aproximativ 1,2 milioane de turisti, dintre care doar 100.000 vor fi straini. In cazul Bulgariei, acest raport va fi invers, conform hotelierilor, care estimeaza ca 90% dintre turisti vor fi din strainatate.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.