Fermierii cu suprafete reduse de teren, de pana in doua hectare, nu vor sa depuna cereri pentru subventia din fonduri UE, intrucat cheltuielile pentru respectarea conditiilor obligatorii la obtinerea sumelor sunt prea mari, au declarat reprezentantii
Fermierii cu suprafete reduse de teren, de pana in doua hectare, nu vor sa depuna cereri pentru subventia din fonduri UE, intrucat cheltuielile pentru respectarea conditiilor obligatorii la obtinerea sumelor sunt prea mari, au declarat reprezentantii agricultorilor, informeaza Mediafax.
Pentru a primi subventia europeana, de circa 50 de euro pe hectar, fermierii trebuie sa respecte conditiile de bune practici agricole si de mediu, respectiv un set de 11 reguli minimale de intretinere a solului. Una dintre reguli urmareste evitarea eroziunii, prin acoperirea terenurilor cu culturi de toamna, in timpul iernii si/sau lasarea pamantului nelucrat dupa recoltare pe cel putin 20% din suprafata arabila totala a fermei. "Pentru o suprafata atat de mica, (fermierii, n.r.) nu se mai duc sa depuna cererea. Costurile de respectare a conditiilor sunt prea ridicate. De la doua hectare in sus fermierii vin si depun cereri, sunt mai interesati", a declarat presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), Adrian Radulescu.
"Deschiderea contului bancar este iarasi o problema, in conditiile in care ei locuiesc la tara si nu au nici o banca prin apropiere", apreciaza presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Agricultura - Agrostar, Stefan Nicolae. El a aratat ca circa patru milioane de fermieri detin suprafete de pana la doua hectare, insumand circa 60% din suprafata agricola totala a Romaniei, si a intocmit deja o lista cu probleme, pe care o va prezenta ministrului Agriculturii, Decebal Traian Remes. "Principala noastra problema este legata de aceste plati directe, pentru ca este posibil sa pierdem bani. Suntem de acord cu prelungirea termenului pentru depunerea cererilor", a adaugat Nicolae. (L.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.