La insistenta aliatilor europeni, Administratia Bush are de gand sa ofere Rusiei un pachet de propuneri pentru a domoli opozitia dura a Moscovei fata de amplasarea scutului anti racheta in Polonia si Cehia.
Demeresul SUA include si invitatia ad
La insistenta aliatilor europeni, Administratia Bush are de gand sa ofere Rusiei un pachet de propuneri pentru a domoli opozitia dura a Moscovei fata de amplasarea scutului anti racheta in Polonia si Cehia.
Demeresul SUA include si invitatia adresata Moscovei de a face o legatura intre sistemele anti racheta cele celor doua tari.
Mai multi inalti oficiali americani au declarat ca pachetul contine, printre altele, oferta SUA de a colabora la impartirea informatiilor despre amenintarile comune si de a permite responsabililor rusi sa inspecteze viitoarele baze anti-racheta. Conform acelorasi surse, citate de ziarul New York Times, initiativa americanilor reflecta o recunoastere, de catre SUA, la cel mai inalt nivel, a faptului ca reprezentantii Statelor Unite nu au negociat destul de abil, cu Rusia si cu aliatii sai europeni, chestiunea scutului. Ofertele sunt "mai profunde, specifice si concrete" decat oricare alte propuneri de cooperare formulate anterior de Administratia Bush si transmise Kremlinului. Acest pachet de oferte va fi transmise oficialilor rusi in cursul urmatoarelor saptamani, cu ocazia unor intrevederi la nivel inalt la care vor participa oficiali din Administratia americana, inclusiv secretarul american al Apararii, Robert Gates, si seful diplomatiei de la Washington, Condoleezza Rice. "Cu acceptul Guvernelor ceh si polonez, orice eventuala baza care va fi amplasata pe teritoriul acestor state suverane va putea fi inspectata de rusi", au mentionat oficialii americani. In paralel, Administratia Bush isi continua negocierile cu Cehia si Polonia pe tema amplasarii sistemului anti racheta. Presedintele George W. Bush, care in perioada 6-8 iunie se va afla in Europa, la summitul GB, va vizita Varsovia si Praga, pentru a discuta acest subiect. De asemenea, liderul de la Casa Alba va ridica problema amplasarii scutului in timpul discutiilor pe care le va avea cu presedintele rus Vladimir Putin in timpul summitului G8, au precizat oficialii americani. (L.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.