Sa ne reamintim pe scurt pacatele capitale: trufia, iubirea de argint, desfranarea, pizma, mania si lenea. Este vreunul dintre acestea ce nu poate fi atribuit vreunuia dintre cei doi domni? Nici unul. Aproape egal, fiecare are asupra sa cateva catego
Sa ne reamintim pe scurt pacatele capitale: trufia, iubirea de argint, desfranarea, pizma, mania si lenea. Este vreunul dintre acestea ce nu poate fi atribuit vreunuia dintre cei doi domni? Nici unul. Aproape egal, fiecare are asupra sa cateva categorii de pacate capitale. si pe care continua sa le consume in proportii crescande. Poate ca pe cei doi ii desparte in primul rand modul in care pacatuiesc si tipurile de pacate pe care le comit. Cum s-ar putea intelege un manios trufas cu un pizmos iubitor de arginti? Solutia impacarii poate veni de la un pacat pe care-l comit impreuna. Nu vi-l spunem noi, il veti descoperi singuri.
Tariceanu si Basescu fac apel la populatie, la popor, la electoratul roman sa se ataseze unei tabere. Dar electoratul roman, sustinator al celor doi, are in medie un venit de 800 de lei noi si o avere limitata in cel mai bun caz la un apartament. Pe cand cei doi au, dupa 17 ani de politica, averi de cateva milioane de euro, averi la care majoritatea dintre noi nu vom ajunge vreodata.
Cei doi se lupta pentru capitalizarea simbolurilor noastre. Pentru Biserica, pentru Piata Universitatii. Dar domnul Stolojan si domnul Basescu erau in Guvernul Roman pe 13-15 iunie 1990, cand unii dintre noi isi luau cizme-n fund si bastoane-n cap, iar ei nu au spus nimic. Nu au venit sa apere "poporul roman", sau acea parte a lui, batuta si umilita, dintre care o buna parte i-a adus la putere.
Tariceanu si Basescu sunt acum impreuna razgandaci. Si, in fapt, din aceleasi motive: frica de a-si pierde functiile. Unul pe cea de prim ministru, altul pe cea de presedinte. Iar cand vorbim de grupuri de interese nelegitime stam si ne gandim cine pe cine acuza si de ce? S-a scoborat ingerul din cer sa se ia la harta finala cu diavolul? Nicidecum. Este lupta dintre doi oameni, cu pacatele lor, pentru o felie de putere. Caci nici unul nu ne-a povestit ce vrea el sa faca din Romania, care e proiectul pe care il doreste (de altfel, electoratul e aproape convins ca nici unul dintre cei doi nu are vreun plan caci, iata, strategia post-aderare nu a fost facuta nici pana astazi de Victoria sau Cotroceni). Asa arata in esenta aceasta lupta care va incepe jegos de ambele parti.
Insa, mai mult ca sigur, Traian Basescu va redeveni presedintele Romaniei cu prerogative complete. Va avea atunci un program, un proiect pentru Romania si pentru "poporul roman"? Poate ca da. Dar cu cine il va pune in aplicare? Cu ce tip de politicieni, sefi de institutii, consilieri, activisti etc.? Este esential sa vedem cu ce echipa va dori domnul presedinte sa faca dreptatea si sa aduca bunul trai. Caci domnul presedinte va fi inteles pana atunci ca puterea se exercita eficient prin oameni de buna calitate, pregatiti, loiali, nu prin mesaje televizuale. Institutiile statului sunt mai puternice decat mesajele publice.
Traian Basescu are sansa sa-si construiasca un program si o echipa, sa aduca in jurul sau oameni capabili si loiali. Este o sansa nesperata pe care o poate pierde daca va continua asa cum a inceput. Spre deosebire de Traian Basescu, premierul are sansa de a guverna fara constrangeri si de a demonstra ca "tara merge inainte chiar si fara presedinte" si poate chiar mult mai bine.
La final nu mai este de spus decat un lucru - nu va fi o tragedie daca va castiga Basescu sau Tariceanu. Romania este in Uniunea Europeana (si a ajuns acolo condusa de Vacaroiu, Nastase, Tariceanu, Basescu, Iliescu, Constantinescu, Hrebenciuc, Stolojan, Ciorbea, Vasile)!


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.