Un tanar de 17 ani, din comuna bacauana Frasani, a evadat, ieri, desi avea catusele la maini, din sediul Parchetului de pe langa Judecatoria Bacau. Cercetat in stare de arest pentru comiterea mai multor infractiuni de furt calificat, tanarul fusese a
Un tanar de 17 ani, din comuna bacauana Frasani, a evadat, ieri, desi avea catusele la maini, din sediul Parchetului de pe langa Judecatoria Bacau. Cercetat in stare de arest pentru comiterea mai multor infractiuni de furt calificat, tanarul fusese adus sub escorta asigurata de doi politisti pentru cercetari. Purtatorul de cuvant al Parchetului de pe langa Tribunalul Bacau a evitat sa ofere detalii legate de imprejurarea in care minorul a evadat, precizand doar ca arestatul fusese adus la initiativa organelor de politie si ca acesta nu a mai ajuns in biroul procurorului desemnat sa-l ancheteze. (Rompres)
Traficanti de motorina, prinsi
Politistii de frontiera giurgiuveni au retinut trei traficanti de motorina, confiscand totodata si un transport de trei tone si jumatate de produs petrolier pentru care acestia nu aveau acte. Motorina fusese incarcata de pe o nava din Portul Giurgiu si urma sa fie vanduta pe piata neagra cu aproximativ 20.000 de lei litrul. Politistii de frontiera au oprit, pentru control, o cisterna in care fusese incarcata motorina si doua masini care o insoteau, avand rol de "antemergator", in care se aflau trei persoane. Soferul cisternei, Ionel S., un giurgiuvean de 46 de ani, nu a putut prezenta politistilor documentele de provenienta ale carburantului, spunand ca doar a fost rugat de Ionel F., aflat intr-una dintre masinile insotitoare, sa conduca cisterna. Acesta din urma si celelalte doua persoane din masinile ce insoteau cisterna au declarat ca motorina provine de pe o nava din port, precizand ca intentionau sa vanda carburantul "la negru". (G.T.)
Fetita de 13 ani, violata
Conducerea Directiei pentru Protectia Copilului Suceava risca sa fie destituita dupa ce trei fete, cu varste intre 11 si 13 ani, de la un centru de plasament din Radauti, au fost ademenite de un barbat sa iasa din curtea institutiei, una din ele fiind violata. Presedintele Consiliului Judetean Suceava, Gavril Marza, a declarat ca situatia inregistrata la Radauti este "extrem de grava" si ca masurile care vor fi adoptate impotriva persoanelor vinovate administrativ de aceasta situatie "vor fi pe masura". "Vom face verificari la toate nivelurile in Directia pentru Protectia Copilului si vom lua masurile disciplinare care se impun, pana la demitere", a spus Marza, care a adaugat ca, in urma anchetei administrative, vor fi adoptate "masurile cele mai severe". Trei fete cu varste cuprinse intre 11 si 13 ani, institutionalizate intr-un centru de plasament din Radauti, se aflau, in urma cu cateva zile, la sanius in curtea institutiei, iar un barbat, cu un caine, le-a ademenit sa vina la el acasa sub pretextul ca le va arata mai multi caini. Dupa ce au iesit din curtea centrului de plasament, barbatul le-a dus in apropierea cimitirului de la iesirea din Radauti unde, sub amenintarea unui cutit, le-a obligat sa se dezbrace. Doua din fete au reusit sa fuga, dar o alta, in varsta de 13 ani, a fost violata. (G.T.)
SVN Rom@nia, amanat
Sistemul SVN Rom@nia de atasare a functiei de card bancar cartii electronice de identitate ramane la stadiul de proiect pentru tara noastra, un studiu de fezabilitate putand dura mai mult de un an, iar o implementare reala cel putin trei ani, a declarat initiatorul proiectului, Virgiliu Stan. Cartea electronica de identitate cu functie de card atasata ar avea avantajul efectuarii de plati in magazine, achitarii utilitatilor sau semnarii de contracte, documentul continand toate datele despre detinator. Initiativa lui Virgiliu Stan este sustinuta de Identrus, o importanta asociatie bancara in sfera certificarii. Aceasta asociatie a implementat cartea de identitate electronica in unele institutii publice din Marea Britanie, Australia, Japonia si Statele Unite. Virgiliu Stan a inceput deja un proiect pilot la Arad, insa acesta este abia la nivelul conceperii unei infrastructuri de comunicatii, urmatorii pasi fiind infiintarea unei baze de date, crearea unui software specializat si a unei aparaturi specifice unor astfel de carduri. "Daca va fi facuta cea mai mica greseala in implementarea cardurilor electronice de identitate cu functie de card se poate pune in pericol siguranta nationala si cea a cetateanului", a avertizat Virgiliu Stan. Proiectul a fost initiat in 2003, iar pana in prezent Virgiliu Stan spune ca a obtinut acordul autoritatilor romane si ca incearca in continuare sa atraga cat mai multe firme si banci in punerea in aplicare a sistemului SVN Rom@nia. (B.C.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.