"Si eu va iubesc!": Declaratia de dragoste ii apartine presedintelui Traian Basescu, care a descins aseara in mijlocul multimii adunate in Piata Universitatii pentru a-l sustine. Vizibil emotionat, Basescu le-a promis oamenilor ca nu va abandona p
"Si eu va iubesc!": Declaratia de dragoste ii apartine presedintelui Traian Basescu, care a descins aseara in mijlocul multimii adunate in Piata Universitatii pentru a-l sustine. Vizibil emotionat, Basescu le-a promis oamenilor ca nu va abandona poporul roman si a tinut sa-i asigure ca nu a incalcat nici un moment Constitutia. Seful statului a fost intrerupt de mai multe ori de multimea agitata, care a scandat lozinci de sustinere pentru el si i-a huiduit pe adversarii lui Basescu, de fiecare data cand acesta le-a pronuntat numele.
"Se pare ca pana se indeplinesc toate formalitatile, inca sunt presedintele in functie al Romaniei. Din acest motiv, va rog din suflet sa intelegeti ca in aceasta seara nu voi avea un discurs electoral. Dupa ce va incepe campania, va voi spune adevarul acestei guvernari", a spus Basescu.
El a tinut sa le spuna oamenilor ca "presiunile" pe care le-a facut pentru ca Guvernul si Justitia sa-si faca treaba, le-a facut pentru a reprezenta intersele oamenilor care l-au ales. Pe de alta parte, seful statului a facut apel la oameni sa-si manifeste sustinerea pentru el fara violenta. "Inainte de a ne desparti - doar ca sa mergem acasa - am rugamintea ca intalnirile noastre sa se desfasoare cu calm, civilizat, nu este permis ca intalnirile noastre sa degenereze in acte de violenta. Forta poporului se vede la vot", a spus Basescu. El le-a mai spus oamenilor ca, dupa ce s-au vazut pana acum la vot de trei ori - o data in 2000 si de doua ori in 2004 - urmeaza sa se intalneasca a patra oara in 2007. "Dragii mei, am obligatia sa va rog sa ma scuzati pentru un lucru pe care am refuzat sa-l fac. Daca as fi acceptat sa negociez cu partidele care azi au votat modul in care sa se desfasoare lucrurile mai departe, azi n-as fi fost suspendat. N-am facut-o, n-o voi face si ma voi intoarce la popor", a adaugat Basescu. El si-a incheiat discursul cerandu-le oamenilor "sa mearga acasa linistiti" si promitandu-le ca va fi in continuare presedintele lor.
Inainte de a parasi scena improvizata in piata Universitatii, Basescu l-a chemat langa el pe Theodor Stolojan, pe care l-a prezentat ca fiind un "prieten". Stolojan a fluturat steagul Romaniei, alaturi de Basescu, dupa care amandoi au parasit scena, iar presedintele a intrat printre oameni, pentru o baie de multime. (D.I.)
Miting palid in Piata Universitatii
Aproximativ 3.000 de persoane s-au adunat ieri in Piata Universitatii din Capitala pentru a-l sustine pe Traian Basescu. Manifestantii au ocupat treptele din apropierea monumentului ce marcheaza Kilometrul 0 din Piata, scandand lozinci pro Basescu si impotriva premierului Tariceanu, a liderului conservator Dan Voiculescu, a liderului social-democrat Mircea Geoana, dar si a Parlamentului in ansamblul sau. La ora 19.30 Basescu a sosit in Piata Universitatii.
Ioana, in sprijinul tatalui
In zona din fata Teatrului National, trotuarul era aproape blocat in jurul orei 14.00, atunci aflandu-se acolo aproximativ 50 de persoane. Majoritatea pensionari, afirmau ca au venit sa il sustina pe presedinte. Sustinatorii lui Basescu au afisat zeci de coli albe pe care era inscriptionat numele sefului statului si au scandat lozinci de sustinere pentru acesta si impotriva Parlamentului si a celorlalti lideri politici. In Piata Universitatii si-au facut aparitia si Theodor Stolojan si Raluca Turcan. Totodata, in Piata a venit si fiica cea mare a presedintelui, Ioana Basescu. "Nu mi se pare normal ce s-a intamplat. Am venit aici ca sa-l sustin pe presedinte", a declarat fiica cea mare a lui Traian Basescu.
Bruscarea opozantilor
In jurul orei 16.00, simpatizantii lui Basescu agresau pe oricine isi permitea sa aiba opinii diferite de ale lor, contestatari ai presedintelui si chiar jurnalisti. Protagonistii primei intamplari nefericite au fost membrii unei echipe de stiri a Antenei 3, care transmiteau din Piata. Echipa de reporteri a fost bruscata de manifestanti, fiind nevoie de de interventia altor jurnalisti care sa-i potoleasca pe nemultumiti. Apoi, unul dintre sustinatorii lui Basescu, prezent in centrul Capitalei, a plecat din mijlocul multimii si, cu pancarta pe care scria Basescu, s-a indreptat catre Bulevardul Balcescu, unde se aflau mai multi politisti si jandarmi.
Odata ajuns in mijlocul strazii, barbatul, mai in varsta, si-a indemnat colegii de miting sa ocupe bulevardul, cativa dintre ei urmandu-l, insa fortele de ordine au reusit sa opreasca manifestantii in incercarea de a bloca traficul in Piata Universitatii. Politistii si jandarmii au incercat sa-l convinga pe manifestant sa revina in mijlocul multimii, dar acesta s-a opus, iar in sprijinul sau au venit alti manifestanti. (Andrei GHICIUSCA)
Gusa a luat un pumn in cap
Lucian Curelariu - ZIUA FOTO Victima a multimii pro-Basescu adunate in Piata Universitatii a cazut si presedintele PIN, Cozmin Gusa, care a fost alergat si huiduit de bucuresteni. Gusa a incercat sa vorbeasca cu manifestantii, dar nu a apucat sa le spuna mai nimic pentru ca acestia au inceput sa-l imbranceasca. Liderul PIN a incercat sa plece zambind dar cand a intors spatele multimii, unul dintre manifestanti l-a lovit cu pumnul in cap. Liderul PIN a luat-o la fuga, cu multimea urland pe urmele lui, refugiindu-se in holul Hotelului Intercontinental. Manifestantii s-au strans imediat in fata usii, huiduind si cerandu-i sa iasa afara pentru a le da socoteala pentru votul din Parlament. "M-am dus in Piata Universitatii ca sa vad despre ce este vorba. Piata este si a mea, la fel cum e si a lui Traian Basescu, avand in vedere alegerile din 2004. Din pacate, n-am gasit o masa de oameni care sa doreasca sa dialogheze sau care sa sustina pe cineva civilizat si ceea ce se intampla acolo inseamna, de fapt, o mineriada. Oameni intoleranti, cu priviri injectate si, de fapt, totul e aranjat pentru ca sa mimeze un sprijin popular pentru Traian Basescu. Nu a reusit Traian Basescu sa ma intimideze si sper ca autoritatile statului si partea sanatoasa a societatii romanesti sa reactioneze", a declarat liderul PIN, citat de Mediafax.
Mobilizare prin SMS
SMS-uri cu texte de sustinere a lui Traian Basescu si indemnuri la iesirea in strada la ora 18.00 in Piata Universitatii au circulat, ieri dupa-amiaza, la fel ca in timpul alegerilor din anul 2004. "Linistea incurajeaza coruptia si sistemul ticalosit. Sutem martorii unei lovituri de stat deghizata de mantuiala sub masca democratiei", scria intr-un SMS primit de abonatii unei companii de telefonie mobila. SMS-ul a fost transmis de mai multe ori astfel incat nu i s-a putut depista provenienta. Un al doilea SMS a cuprins textul: "Poporul decide, nu 300 de imbuibati. Il sustinem pe Traian Basescu la ora 18.00 in Piata Universitatii. Vacaroiu presedinte si emigrarea noastra in Congo nu sunt solutii acceptabile". De asemenea, si pe e-mail s-a incercat mobilizarea pentru un fel de vot "pro" sau "anti" Basescu prin aceste link-uri, fara alt mesaj: "Daca il sustii trimite ceea ce este scris cu galben http://www.pentrutine.net/traian-basescu.html si Daca nu il sustii trimite ceea ce este scris rosu http://www.pentrutine.net/anti-traian-basescu.html". Demersul de pe Internet a incercat sa stabileasca cati cetateni au fost de acord cu suspendarea presedintelui. Un alt tip de mesaj, care contine invitatia de a iesi in Piata Universitatii la ora 18.00 a fost transmis pe mesagerie instant. "La 18:30 in Piata Universitatii se va organiza un miting pentru sustinerea Presedintelui Basescu. Va invitam sa participati la acest miting si sa va exprimati protestul fata de abuzul parlamentarilor corupti. Transmite acest mesaj mai departe", se arata in mesaj. (C.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.