Stadionul Giulesti s-a transformat, la finalul meciului Poli Timisoara-Steaua, intr-un veritabil teatru de razboi.
In loc sa incerce aplanarea conflictului dintre suporteri, fortele de ordine au lovit in dreapta si in stanga fara noima s
Stadionul Giulesti s-a transformat, la finalul meciului Poli Timisoara-Steaua, intr-un veritabil teatru de razboi.
In loc sa incerce aplanarea conflictului dintre suporteri, fortele de ordine au lovit in dreapta si in stanga fara noima si discernamant, sporind panica si groaza. Camerele de filmat au inregistrat imagini de o cruzime rar intalnita. Fara indoiala, suporterii huligani nu au ce cauta pe stadioane insa utilizarea fortei orbeste de catre fortele de ordine nu-si are justificare. Scenariul groazei pe stadionul Giulesti a inceput in momentul in care mai multi fani rapidisti si ai echipei timisorene au coborat, dupa ce meciul s-a incheiat, din zona Peluzei 2 a stadionului si apoi s-au indreptat pe "terenul" galeriei steliste, in sectorul B al tribunei 1. In momentul in care grupul a ajuns in dreptul suporterilor stelisti, au inceput sa arunce injurii la adresa stelistilor. "Provocarea" nu a ramas nesanctionata, galeria Stelei reactionand imediat. Asupra suporterilor echipelor Rapid si Poli Timisoara s-au aruncat sticle de plastic, brichete, bete de steaguri, scaune rupte, chei si, in general, orice obiect aflat la indemana suporterilor stelisti. Doi suporteri din galeria stelista au reusit chiar sa sara peste gardul de plexiglas, coborand pe teren, unde au inceput bataia cu fanii rapidisti. Abia atunci au intervenit jandarmii, reusind sa-i desparta si sa-i oblige pe rapidisti sa se indrepte catre Peluza 2. Doi suporteri au fost retinuti pe teren. Spiritele pareau ca se calmeaza, cu toate ca dinspre galeria Stelei continuau sa zboare bucati din scaune si diverse obiecte. In acel moment, jandarmii au intervenit lovind orbeste in dreapta si in stanga, fara discernamant. Imaginile surprinse de cameramani sunt de-a dreptul socante. La un moment dat, un suporter isi pierde cunostinta din cauza loviturilor si ramane intins printre scaune. Desi in mod evident victima avea nevoie urgenta de ingrijiri medicale, "fortele de ordine" il ignora pe omul prabusit la pamant, desi viata ii era pusa in pericol- si continua "asaltul" asupra galeriei steliste. Imaginile surprind suporteri, unii foarte tineri, care incearca sa scape de loviturile jandarmilor, din ce in ce mai numerosi. Fara rezultat insa. Oamenii in uniforma au inchis cercul si lovesc fara partinire.
Comunicate seci dupa bataie
"In zilele urmatoare toti suporterii stelisti vor fi chemati la sectiile de Politie de pe raza Sectorului 6 si vor fi chestionati in legatura cu incidentele pe care le-au produs pe Stadionul Giulesti. Se vot intocmi dosare penale pentru ultraj impotriva bunelor moravuri si distrugere celor care, in baza probelor video, se vor dovedi a fi vinovati. Cei care vor fi gasiti vinovati risca pana la 3 ani de inchisoare", se arata in comunicatul jandarmeriei. Doi suporteri ai echipei Poli Timisoara au fost sanctionati contraventional cu amenda (1500 si respectiv 5000 de lei). In cazul a sapte suporteri s-au intocmit acte premergatoare urmaririi penale . Au fost acordate 13 sanctiuni contraventionale, din care 11 amenzi invaloare totala de 10.800 de lei si doua avertismente. In plasa a cazut si o persoana urmarita general, care a fost predata politiei.
Totodata, arata Jandarmeria, Clubul Poli Timisoara va fi sanctionat contraventional cu o amenda in valoare de 6.000 de lei deoarece nu a respectat obligatiile privind prevenirea si combaterea violentei in sport.
Nu numai finalul meciului a fost marcat de incidente. Pe durata partidei, in sectorul suporterilor echipei Poli Timisoara s-au aprins mai multe torte, unele fiind chiar aruncate pe teren, arbitrul fiind obligat de doua ori sa opreasca partida. Suporterii echipei Poli Timisoara au scandat injurii la adresa Stelei si au aruncat cu obiecte in jucatorii stelisti in momentul in care acestia executau cornere. Fanii stelisti au raspuns cu aceeasi moneda in repriza a doua a meciului. Fireste, dupa incheierea partidei, s-a trecut la reglarea de conturi, pe fondul neatentiei agentilor de paza.
Statui calare
Dar ce fac jandarmii atunci cand nu restabilesc "ordinea" cu bata? Exemple recente ne-au dovedit ca pot asista pasivi la agresarea reprezentantilor presei. Cum a fost, de pilda, cazul unui cameraman de la echipa de stiri a TVR inaintea derbi-ului Steaua Dinamo. Doi suporteri huligani, Catalin Iordan (zis Tweety) si Nicolae George (zis Gogoasa) l-au lovit pe cameraman cu lanturi peste picioare incercand sa-l opreasca sa filmeze. Culmea, scena s-a petrecut in fata jandarmilor calare, care asistau pasivi la agresarea cameramanului. Cu toate ca rolul lor era sa asigure paza si sa intervina in eventualele conflicte intre suporteri, aceasta nu s-a intamplat. Mai mult, jandarmeria a explicat atunci ca regulamentele tactice nu permit, in astfel de situatii, jandarmilor calare sa descalece de pe saua bividiilor. De tot rasul apare, atunci, masura de sanctionare ulterioara a sefului echipei de jandarmi care a coordonat actiunea de dinaintea derby-ului Steaua-Dinamo si a jandarmului calare care s-a aflat in apropierea cameramanului de la TVR in momentul in care a fost lovit de Tweety. (D.E.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.