Povesti dintr-o lume cosmaresca, cu zgomote de lanturi, cu strigate de libertate ramase intre ziduri, cu crime niciodata pedepsite, cu vieti distruse pe vecie. Povesti dintr-o lume orwelliana traita pe viu. Pe toate, Lucia Hossu-Longin le-a adunat in
Povesti dintr-o lume cosmaresca, cu zgomote de lanturi, cu strigate de libertate ramase intre ziduri, cu crime niciodata pedepsite, cu vieti distruse pe vecie. Povesti dintr-o lume orwelliana traita pe viu. Pe toate, Lucia Hossu-Longin le-a adunat in 16 ani de lupta cu timpul, cu oamenii si cu uitarea in multele episoade ale bine cunoscutului documentar "Memorialul Durerii" difuzat de Televiziunea Romana incepand cu anul 1991. Lansarea cartii Luciei Hossu-Longin, insotita de 36 de episoade din documentar, reprezinta, in fapt, un act de recuperare si restituire a unei bucati de istorie "care nu se invata la scoala", dar nici in alta parte. "Aici veti gasi rezistenta romaneasca de-a lungul a 50 de ani. Seria noastra e un curs de libertate predat de cei care au fost pilde vii", a spus Lucia Hossu-Longin cu ocazia lansarii de la ICR, multumind intregii echipe impreuna cu care a lucrat in toti acesti ani. "Veti gasi aici vieti de oameni, nu de sfinti, rezistenta din munti, marii oameni politici interbelici, care nu erau ca cei de azi, episcopi si preoti care au murit pentru credinta... Exista aici portretele unor mari rezistenti precum Corneliu Coposu sau Constantin Ticu Dumitrescu. In acesti 16 ani am trait intr-o transee a memoriei, in lupta cu timpul", a mai declarat autoarea.
Prezenti la lansare, Constantin Ticu Dumitrescu si Horia-Roman Patapievici au vorbit despre rolul pe filmele Luciei Hossu-Longin l-au avut in toti acesti ani si despre curajul de a fi inceput un asemenea act. "In '91 incepea la Televiziunea Romana o serie de emisiuni "stranii". Spun strainii pentru ca se auzea acolo pentru prima data vocea indignarii. Pentru cei care fusesera ucisi, torturati, persecutati, nu se ridicase nici o voce. Primul om care a regasit vocea indignarii in aceasta tara a fost Lucia Hossu-Longin. Si asta se vede aici, in aceasta seara", a declarat Horia Roman Patapievici in deschiderea intalnirii de la ICR. Pentru curajul de a spune adevaruri de care altii nici nu s-au apropiat, pentru puterea de a duce pana la capat o munca extraordinara, dublata de ani intregi de suferinte si povesti asumate empatic, Constantin Ticu Dumitrescu i-a multumit autoarei, amintindu-si momentul cand a inceput totul, cu 16 ani in urma. "Eram cu mult mai tineri, acum 16 ani, cand am avut prima intalnire la Asociatie cu dna Lucia Hossu-Longin si am fost mirat de curajul incercarii. Am inteles apoi ca ea a scris o pagina pe care n-a inceput-o nimeni. Vreau sa-i multumesc pentru ca a stiut intotdeauna sa desprinda adevarul."


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.