Una dintre "dovezi" e ca filozoful, pe langa austriac si evreu convertit, ar fi fost si homosexual. Iar ca homosexual trebuie sa inclinam a crede ca a fost si spion. Pe pamant romanesc si in vremuri contemporane la fel de pline de preconceptii, "Carc
Una dintre "dovezi" e ca filozoful, pe langa austriac si evreu convertit, ar fi fost si homosexual. Iar ca homosexual trebuie sa inclinam a crede ca a fost si spion. Pe pamant romanesc si in vremuri contemporane la fel de pline de preconceptii, "Carcotasii" au fost de curand amendati de CNA pentru atitudini si afirmatii discriminatorii la adresa minoritatii "gay", ocazie cu care un cotidian central a pornit o mica ancheta despre homofobia mediului jurnalistisc romanesc. Una din contributii a venit din partea unui "formator de opinii" din cultura autohtona: apreciatul critic literar Dan C. Mihailescu. Ce spune el (si ce sustine dincolo de ce spune direct) suna cam asa: "Daca eu le dau dreptul minoritarilor sa se exprime, si ei trebuie sa accepte dreptul majoritarilor de a-si exprima mai mult sau mai putin ironic antipatia fata de homosexuali".
Dar de ce nu si: "Daca eu le dau dreptul minoritarilor unguri/rromi sa se exprime, si ei trebuie sa accepte dreptul majoritarilor de a-si exprima mai mult sau mai putin ironic antipatia fata de maghiari/rromi"? Sau, si mai bine: "Daca eu le dau dreptul femeilor sa se exprime, si ele trebuie sa accepte dreptul majoritarilor de a-si exprima mai mult sau mai putin ironic dispretul fata de ele". Si as putea chiar continua. Asa simpatic cum a formulat Dan C. Mihailescu problema, homofobia, xenofobia si misoginismul sunt cele mai benign-normale dintre comportamentele umane. Pentru ca o discriminare nu vine niciodata singura, ea e un "pattern" comportamental care se activeaza automat (si de multe ori inconstient), la fel ca reflexele pavloviene, de fiecare data cand sunt intrunite datele initiale.
Ca sa nu mai spun ca ideea conditionarii unui drept fundamental (cum e libertatea sexuala) e tot ce poate fi mai strain unei democratii.
Ce-l deranjeaza pe DCM in problema minoritarilor cu drepturi? "Recunosc ca jumatate din arta lumii pleaca de la homosexuali, dar ii blamez in momentul in care ies pe strada si vor sa faca prozelitism. Au ajuns sa sustina ca e timpul sa explicam adolescentilor, aflati la varsta la care au o sexualitate incerta, ca nu este ceva patologic ca un barbat sa opteze pentru homosexualitate". Daca a sustine ca orientarea sexuala e innascuta si nu patologica e prozelitism, inseamna ca si probabilul viitor presedinte al Frantei ar trebui trimis pe centura societatii: Nicolas Sarkozy insusi, candidat convins de dreapta, sustine ca printre caracteristicile native ale omului se numara si sexualitatea. Iar daca informarea educativa a tinerilor e o culme a indraznelii homosexuale, sa ne amintim ca la fel s-a intamplat cu educatia (hetero-)sexuala introdusa in scoala dupa Revolutie, impotriva careia parinti bine-intentionati au protestat ca indemnand la comportament libertin, in ciuda faptului ca avorturile faceau ravagii printre fetele care-l considerau singura metoda contraceptiva. Sigur ca daca te-ai nascut barbat, alb, heterosexual si, eventual, crestin, e in firea lucrurilor sa nu-ti pui probleme asupra alteritatii universului uman (si aceasta este, recunosc, o afirmatie discriminatorie). I-as dori insa (cu cele mai bune ganduri) lui Dan C. Mihailescu sa se trezeasca intr-o buna zi, la fel ca eroii lui Kafka sau Roth, in pielea altcuiva - daca nu in cea a unui homosexual, atunci in cea a unei femei, de pilda. Pe propria piele, "dreptul" altora de a pipai in metrou se simte cu totul altfel.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.